Το προσφυγικό φαινόμενο στην Ελλάδα σήμερα: Σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις του προσφυγικού με βασικούς άξονες την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ρούσσου, Μαριάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια βιβλιογραφική επισκόπηση σχετικά με το ζήτημα του προσφυγικού φαινομένου στην Ελλάδα σήμερα. Είναι γνωστό ότι το προσφυγικό δημιουργεί ολοένα και αυξανόμενες τάσεις και προκλήσεις οι οποίες διαταράσσουν ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων στην χώρα μας, οι περισσότεροι απ’ τους οποίους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους εξαιτίας διαφόρων λόγων. Ορισμένοι επιθυμούσαν να διασχίσουν τα σύνορα της χώρας πεζή, ενώ οι υπόλοιποι προτίμησαν να περάσουν τα βαλκανικά σύνορα ακολουθώντας τη θαλάσσια δίοδο για να εισέλθουν στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο οι πρόσφυγες έχουν υποστεί επανειλημμένες φορές θύματα ξενοφοβίας και ρατσισμού από τη χώρα υποδοχής τους, καθιστώντας απαραίτητη την ανάγκη της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Αξιοσημείωτος είναι ο ρόλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία παρέχει διεθνή προστασία στους πρόσφυγες και παράλληλα συνδράμει για την επίλυση των προσφυγικών προβλημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για τις πολιτικές ένταξης των προσφύγων δίνοντάς τους τη δυνατότητα συμμετοχής στα κοινωνικά δρώμενα αλλά και πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Για αυτόν τον λόγο, η διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί μείζον ζήτημα για τους ίδιους τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο με στόχο τη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής και την επέλαση της διεθνούς αλληλεγγύης.
Αριθμός Εισαγωγής: 012873 cd
Keywords: Πρόσφυγες -- Ελλάδα; Μεταναστευτική πολιτική -- Ελλάδα; Μεταναστευτική πολιτική -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Ανθρώπινα δικαιώματα -- Ελλάδα; Ανθρώπινα δικαιώματα -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες; Ευρωπαϊκή Ένωση; Πρόσφυγες; Διεθνής προστασία; Κοινωνικά δικαιώματα; Διεθνής αλληλεγγύη; Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες; Ευρωπαϊκή Ένωση; Refugees; International protection; Social rights; International solidarity; UN High Commissioner for Refugees (UNHCR); European Union