Αειφόρος Ανάπτυξη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Περιβαλλοντική Ηθική - Τσιμικλή, Ιωάννα - Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
H παρούσα διατριβή σκοπό έχει, να συνδέσει την αειφόρο ανάπτυξη, αλλά και την εφαρμογή της στη χώρα μας και ειδικότερα στην τοπική αυτοδιοίκηση, με την περιβαλλοντική ηθική, αλλά και να αποδείξει πως δίχως την περιβαλλοντική ηθική και τις θεωρίες αυτής δε δύναται να επιτευχθεί η αειφορία. Στα δύο πρώτα κεφάλαια γίνεται εκτενής παρουσίαση της περιβαλλοντικής ηθικής. Αρχικά αναλύονται οι έννοιες της ηθικής, του ήθους, της εγγενής και εργαλειακής αξίας, οι κυριότεροι κλάδοι τις εφαρμοσμένης ηθικής, καθώς και η διαγενεακή, η περιβαλλοντική και η κοινωνική δικαιοσύνη. Ακολουθεί αναφορά στην περιβαλλοντική ηθική και σε θεωρίες αυτής, όπως η ανθρωποκεντρική, η βιοκεντρική, η οικοκεντρική ηθική κλπ. Στα τέσσερα επόμενα κεφάλαια γίνεται αναφορά στην αειφόρο ανάπτυξη και πως επηρεάζεται αυτή από την περιβαλλοντική ηθική. Γίνεται προσδιορισμός των περιβαλλοντικών προβλημάτων αλλά και των αιτιών που τα προκαλούν, αποτυπώνονται οι αρχές της αειφόρου ανάπτυξης καθώς και οι στόχοι αυτής, ενώ γίνεται εκτενείς αναφορά στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, σε διεθνείς πρωτοβουλίες – σταθμούς και στο τρίπτυχο της αειφορίας (τους τρεις πυλώνες που τη στηρίζουν ισότιμα). Κλείνοντας στα τελευταία κεφάλαια, γίνεται αναφορά στην αειφορία στην Ελλάδα και στην τοπική αυτοδιοίκηση με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Δήμο Καλαμάτας.
Keywords: Αειφόρος ανάπτυξη; Τοπική αυτοδιοίκηση; Περιβαλλοντική ηθική; Ηθική; Περιβάλλον; Περιβαλλοντική ηθική; Αειφόρος ανάπτυξη; Τοπική αυτοδιοίκηση; Περιβαλλοντικές θεωρίες; Ethics; Environment; Environmental ethics; Sustainable development; Local government; Environmental theories