Μελέτη παρεμβολής σε ασύρματα δίκτυα Poisson - Νικολακάκου, Πανωραία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Δεδομένου ότι η παρεμβολή είναι ο κυριότερος περιοριστικός παράγοντας ως προς την απόδοση των ασύρματων και αδόμητων δικτύων, είναι κατ’ εξοχήν σημαντικό να περιγραφούν τα στατιστικά μοντέλα της, ώστε να καταστεί δυνατή η ανάλυσή της και οι επιπτώσεις, μέσω της πρώτης, που επιφέρει στις διάφορες μετρικές επίδοσης. Δύο καθοριστικά συστατικά της παρεμβολής είναι η γεωμετρία των δικτύων (η χωρική κατανομή κόμβων που μεταδίδουν ταυτόχρονα) και η στατιστική κατανομή των απωλειών διαδρομής (η μείωση της ισχύος ή του πλάτους σημάτων σε σχέση με την απόσταση). Για ορισμένες κατηγορίες κατανομών κόμβων, ειδικότερα για την κατανομή που αναφέρεται ως η σημειακή διαδικασία Poisson και για τους στατιστικούς νόμους εξασθένισης, είναι διαθέσιμα κλειστής μορφής αποτελέσματα για την ίδια την παρεμβολή καθώς επίσης και για το λόγο σήματος προς παρεμβολή (SIR), τα οποία αποτελέσματα από κοινού καθορίζουν την απόδοση των διαφόρων τύπων και ομάδων ασύρματων δικτύων. Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι να παρουσιάσει μια επισκόπηση των προαναφερθέντων αποτελεσμάτων και να δώσει μια περιγραφή για τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση της επίδοσης μέσω αυτών. Σημειώνεται ότι τα αναλυτικά μοντέλα κατανομής κόμβων που χρησιμοποιούνται είναι τα δικτυωτά πλέγματα και οι ομοιογενείς καθώς επίσης και οι συμπλεγματικές (clustered) διαδικασίες Poisson. Τα γενικότερα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα της ανάλυσης, που γίνεται για τα προαναφερθέντα στατιστικά μοντέλα στα Κεφάλαια 2, 3 και 4, αντίστοιχα, συνοψίζονται στο τελευταίο κεφάλαιο, Κεφάλαιο 5, της παρούσας διπλωματικής εργασίας.
Μ.Δ.Ε. 25
Keywords: Συστήματα ασύρματων επικοινωνιών; Ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή; Παρεμβολή; Ασύρματα δίκτυα; Poisson; Δομημένα δίκτυα; Συμπλεγματικά δίκτυα