Μελέτη μεταβατικής κατάστασης διασυνδεδεμένου αιολικού πάρκου - Μπόγλης, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω πως η παρούσα διπλωματική εργασία είναι βιβλιογραφική σε ένα μεγάλο ποσοστό. Ο φοιτητής - συγγραφέας συγκέντρωσε από διάφορες πηγές το περιεχόμενο της εργασίας που παρατίθεται πιο κάτω. Όλες οι πηγές αναφέρονται μέσα στο κείμενο και στο κεφάλαιο Βιβλιογραφία. Η εργασία αυτή έχει αντικείμενο την μελέτη και προσομοίωση των μεταβατικών καταστάσεων ενός διασυνδεδεμένου αιολικού πάρκου 9 MW το οποίο αποτελείτε από 6 διπλά τροφοδοτούμενες επαγωγικές ανεμογεννήτριες μεταβλητών στροφών ισχύος 1,5MW έκαστος. Η προσομοίωση έχει γίνει με την βοήθεια του προγράμματος Matlab/Simnulink. Ξεκινώντας θα κάνουμε μία γενική αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην σημερινή παραγωγή ενέργεια παγκοσμίως. Στο δεύτερο κεφάλαιο θα κάνουμε μια ποιο λεπτομερή αναφορά στην ανεμογεννήτρια μιλώντας αρχικά για τους διάφορους τύπους ανεμογεννητριών και τα δομικά στοιχεία που αποτελούνται. Στη συνέχεια θα αναφέρουμε του τρόπους ελέγχου της ανεμογεννήτριας δηλαδή το μηχανικό και ηλεκτρονικό έλεγχο της ισχύος. Στο κεφάλαιο 3 παρουσιάζονται τα αιολικά πάρκα, τα είδη και οι επιπτώσεις σύνδεσής τους με το δίκτυο. Στο κεφάλαιο 4 μελετάται η μοντελοποίηση του συστήματος Α/Γ DFIG. Συμπληρωματικά αναλύεται η επαγωγική γεννήτρια διπλής τροφοδοσία και περιγράφονται οι καταστάσεις λειτουργίας της, ο μετατροπέας ισχύος της DFIG. Επίσης αναφέρεται το δυναμικό μοντέλο d-q, το σύστημα ελέγχου, η μοντελοποίηση του αεροδυναμικού μέρους της ανεμογεννήτριας, ο μετατροπέας back-to-back. Στο κεφάλαιο 5 περιγράφεται το μοντέλο προσομοίωσης του αιολικού πάρκου. Τέλος προσθετικά η προσομοίωση έγινε στο Simulink του Matlab.
A grid-connected wind park transient state study
Keywords: ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ; Ανάλυση αιολικών πάρκων; ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ DFIG; ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ; ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ; Ανεμογεννήτρια μεταβλητών στροφών; γεννήτρια επαγωγής διπλής τροφοδότησης; διανυσματικός έλεγχος, d-q μοντέλο; μεταβατικές καταστάσεις