Ο ξεριζωμός των Ποντίων: Οι συνέπειες του τουρκικού εθνικισμού - Μανωλοπούλου, Γρηγορία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Το κυρίως σώμα της εργασίας αφιερώνεται στο κίνημα των Νεοτούρκων και στην ανάδειξη του Τουρκικού Εθνικισμού. Η παρουσία του Κεμάλ Ατατούρκ, ηγέτη των Νεοτούρκων, καθώς και η εγκληματική δράση των στελεχών αναδεικνύονται μέσα από την μελέτη της βιβλιογραφίας και τις μαρτυρίες ανθρώπων που ενεπλάκησαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο ζήτημα της Γενοκτονίας. Η αποτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας αυτόνομου Ποντιακού κράτους, η ρητορική του μίσους εναντίον των Ποντίων, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και η εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα μελετήθηκαν ενδελεχώς. Τέλος, γίνεται αναφορά στις διαρκείς προσπάθειες των Ποντίων για επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας και για την καθιέρωσή της στην ιστορική μνήμη.
Keywords: Έλληνες -- Πόντος -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Πόντος -- Εθνικές σχέσεις -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Εθνικισμός -- Τουρκία -- 20ος αιώνας; Τουρκία -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 20ος αιώνας; Έλληνες -- Εγκλήματα εναντίον τους -- Πόντος -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Γενοκτονία; Πόντιοι; Νεότουρκοι; Εθνικισμός; Κεμάλ; Genocide; Pontians; Young Turks; Nationalism; Kemal