Επαγγελματική ικανοποίηση των μαιών κατά την πανδημία Covid-19 και η επίδρασή της στην ποιότητα ζωής τους - Ρέμπελου, Σπυριδούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Εισαγωγή: Οι μαίες/ευτές, όπως όλοι οι επαγγελματίες υγείας, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας. Ήταν από τους ελάχιστους εργαζόμενους για τους οποίους δεν ίσχυσαν τα περιοριστικά μέτρα αφού ανέλαβαν όλο αυτό το δυσβάσταχτο βάρος της διαχείρισης. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μέτρηση του βαθμού ποιότητας ζωής και η επαγγελματική ικανοποίηση των μαιών και μαιευτών. Μεθοδολογία: Για τον σκοπό αυτόν διεξάγεται συγχρονική ποσοτική έρευνα στα μέλη του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών/ευτών Περιφέρειας Εφετείου Ναύπλιου και του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών/ευτών Εφετείου Πάτρας. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω ερωτηματολογίου. 223 ερωτηματολόγια διανεμήθηκαν σε μαίες/ευτές εκ των οποίων συμπληρώθηκαν τα 131. Έγινε περιγραφική και στατιστική ανάλυση μέσω SPSS v25. Αποτελέσματα: Ο μέσος όρος της Ποιότητα Ζώης των μαιών/ευτών είναι 1,24 (Τ.Α =0,182)όπου οι περισσότεροι είχαν πρόβλημα κοινωνικής δυσλειτουργίας, άγχους και σωματικών συμπτωμάτων. Για να διαπιστωθεί αν υπάρχει επίδραση της επαγγελματικής ικανοποίησης των μαιών/ευτών στην Ποιότητα Ζωής αυτών, πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος παλινδρόμησης σε επίπεδο σημαντικότητας 5%. Από την έρευνα προέκυψε ότι δεν υπάρχει επίδραση της επαγγελματικής ικανοποίησης των μαιών/ευτών στην Ποιότητα Ζωής αυτών, αφού το επίπεδο σημαντικότητας του ελέγχου είναι μεγαλύτερο του 5%. Συμπεράσματα: Οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής όλων των ομάδων πληθυσμού και ιδιαίτερα των επαγγελματιών υγείας είναι δραματικές. Οι επαγγελματίες υγείας αποτελούν τα θύματα της «κρυφής πανδημίας», λόγω της εντατικής εργασίας με υψηλή πιθανότητα μόλυνσης, με συχνά ανεπαρκή εξοπλισμό και σε πολλές περιπτώσεις εκτός του τυπικού τομέα της κατάρτισής τους. Αρχικά θα πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα υγείας και παράλληλα να υπάρξει καλύτερη διαχείριση της κοινωνικής δυσλειτουργίας, του άγχους και των σωματικών συμπτωμάτων.
Αριθμός Εισαγωγής: 013603 cd
Keywords: COVID-19 (Ασθένεια) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Μαίες -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Μαίες -- Επαγγελματική ικανοποίηση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Δημόσια υγεία -- Διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ποιότητα ζωής -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Επαγγελματική ικανοποίηση; Μαιευτικό προσωπικό; Ποιότητα ζωής; Περίοδος Covid-19; Professional satisfaction; Obstetric staff; Quality of life; COVID-19 period