Η ανάπτυξη των μικρό-ομαδικών σχέσεων σε κοινωνικές και μαθησιακές δυσκολίες στο δημοτικό σχολείο με έμφαση την ανάπτυξη της συναισθηματικής οργάνωσης - Κιρκίνη, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η ανάπτυξη των μικρό-ομαδικών σχέσεων σε παιδί με σύνθετες, γνωστικές, συναισθηματικές, κοινωνικές, μαθησιακές δυσκολίες στο δημοτικό σχολείο με έμφαση την ανάπτυξη της συναισθηματικής οργάνωσης. Η έρευνα διεξάγεται στο επιστημονικό πεδίο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης με την εφαρμογή ενός Στοχευμένου, Ατομικού, ομημένου, Ενταξιακού Προγράμματος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΑ ΕΠΕΑΕ). Η μεθοδολογία της έρευνας είναι μεικτή και αποτελείται από ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Ένας μαθητής με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές, κοινωνικές, μαθησιακές δυσκολίες και ανωριμότητα στον γνωστικό τομέα(11 ετών ) αποτέλεσε τον πυρήνα της ομάδας στόχου, καθώς και ενήλικες (εκπαιδευτικοί, γονείς), οι οποίοι έρχονται σε επαφή μαζί του. Η συλλογή των ποιοτικών δεδομένων έγινε μέσω της μεθοδολογίας της παρατήρησης( άτυπη παιδαγωγική αξιολόγηση, Λίστες Ελέγχου Βασικών εξιοτήτων (ΛΕΒ ), πειραματικά πρωτόκολλα) ύστερα από 150 ώρες συμμετοχικής παρακολούθησης στην ίδια τάξη με το μαθητή. Επιπρόσθετα, τα ποσοτικά δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω των διαφοροποιημένων κειμένων με κοινωνικές ιστορίες με ορισμένους διδακτικούς στόχους Συναισθηματικών εξιοτήτων και Γλωσσικών εξιοτήτων. Στα αποτελέσματα της έρευνας η πρώτη υπόθεση αποδείχτηκε πλήρως σχετικά με την διαφοροποίηση και προσαρμογή των μικρό-ομαδικών σχέσεων στο μαθητή στα πλαίσια της ανάπτυξης και βελτίωσης της συναισθηματικής του οργάνωσης με την εφαρμογή του Στοχευμένου, ομημένου, Ενταξιακού, Προγράμματος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Η δεύτερη υπόθεση σχετικά με το αν οι μικρό-ομαδικές σχέσεις στο μαθητή με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές , κοινωνικές και μαθησιακές δυσκολίες επηρεάζουν το Εβδομαδιαίο ρολόγιο Πρόγραμμα αποδείχτηκε μερικώς. Συνοψίζοντας, η αποτελεσματική υποστήριξη και βελτίωση της συναισθηματικής οργάνωσης με την ανάπτυξη των μικρό-ομαδικών σχέσεων με την εφαρμογή του( ΣΑ ΕΠΕΑΕ) αποδείχτηκε πλήρως.
The development of working gro social and learning difficulties in primary school with focus on the development of emotional organization
Lo sviluppo di rapporti di micro sociali nella scuola elementare, nella quinta classe, con enfasi allo sviluppo della sua organizzazione sentimentale
Keywords: Ομαδική εργασία στην εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Παιδιά με ειδικές ανάγκες -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Συναισθηματική νοημοσύνη - Μελέτη και διδασκαλία -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Συναισθηματικά προβλήματα στα παιδιά – Περιπτωσιολογικές μελέτες; Μικρο-ομαδικές σχέσεις; Διαφοροποιημένο πρόγραμμα; Σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές, κοινωνικές και μαθησιακές δυσκολίες; Συναισθηματική οργάνωση