Πρόληψη του καρκίνου μαστού σε δευτεροβάθμιο νοσοκομείο - Μιχοπούλου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός: Η διερεύνηση της συχνότητας εμφάνισης καλοηθών και κακοηθών εξεργασιών μαστού σε ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο και η αξιολόγηση της έγκαιρης πρόληψης της νόσου. Υλικό και μέθοδος: Η μελέτη ήταν αναδρομική κα διεξήχθη στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια». Προσπελάστηκαν 705 καρτέλες γυναικών που προσήλθαν στο ιατρείο μαστού την 5ετία 2011-2015. Ο πληθυσμός αφορούσε γυναίκες που είχαν εξεργασία στο μαστό η οποία αφαιρέθηκε χειρουργικά. Καταγράφηκαν κοινωνικοδημογραφικά, κλινικοεργαστηριακά και παθολογοανατομικά δεδομένα. Η στατιστική ανάλυση διεξήχθη με το πρόγραμμα SPSS. Αποτελέσματα: 99 από τις 705 γυναίκες έφεραν εξεργασία στο μαστό που αφαιρέθηκε χειρουργικά. 50,5% διαγνώσθηκαν με καρκίνο, και 49,5% με καλοήθειες. Η μέση ηλικία των γυναικών με καρκίνο ήταν 70,40 έτη. 44,0% διέμενε σε αγροτική περιοχή. Το αδενοκαρκίνωμα ήταν πορογενές (46,0%) ή αδιευκρίνιστο (40,0%). Τουλάχιστον ένας διηθημένος λεμφαδένας βρέθηκε στο 96,8% των περιπτώσεων λεμφαδενικού καθαρισμού. 53,5% είχε νόσο βαθμού ΙΙ (Bloom & Richardson). Η μέση ηλικία των γυναικών με καλοήθεια ήταν 39,88 έτη. 61,2% διέμενε σε αστική περιοχή. 13 γυναίκες διαγνώσθηκαν με ινοκυστική νόσο, 27 με ινοαδένωμα και 9 με άλλες καλοήθειες. Στατιστικά σημαντική συσχέτιση βρέθηκε μεταξύ διάγνωσης κακοήθειας και ηλικίας, αριθμού παιδιών, μεγάλης δόσης ακτινοβολίας και ιστορικού καρκίνου του μαστού. Προληπτικό έλεγχο έκανε το 38,0% των γυναικών με καρκίνο και το 36,7% των γυναικών με καλοήθειες. Συμπεράσματα: Ο καρκίνος του μαστού προλαμβάνεται μόνο δευτερογενώς, με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Στόχος για το μέλλον, η καθολική διενέργεια προσυμπτωματικών ελέγχων για την έγκαιρη διάγνωση, με τελικό στόχο την έγκαιρη παρέμβαση και αντιμετώπιση της νόσου.
Keywords: Μαστός - Καρκίνος; Μαστός - Καρκίνος - Πρόληψη; Breast--Cancer; Breast--Cancer--Prevention; Καρκίνος μαστού; Καλοήθεις παθήσεις; Πρόληψη; Νοσοκομείο; Breast cancer; Benign lesions; Prevention; Hospital