Η εφαρμογή Στρατηγικής Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω της διερεύνησης στις στάσεις και αντιλήψεις των υπαλλήλων της - Γραφάκος, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η σημασία του ανθρώπινου δυναμικού για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων ενός οργανισμού αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, καθιστώντας τη Στρατηγική Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων (ΣΔΑΠ) ένα πεδίο με αυξανόμενη δυναμική όχι μόνο στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα, που καλείται να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο αποδοτικότητας, διαφάνειας και συνετής χρήσης των υφιστάμενων πόρων. Η ανάθεση του κομβικού ρόλου της συλλογής των κρατικών εσόδων σε ένα δημόσιο φορέα με αυξημένη λειτουργική ανεξαρτησία, όπως είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αποτελεί μια μεταρρυθμιστική τομή στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση που αντικατοπτρίζει την προσαρμογή της στις σύγχρονες διεθνείς τάσεις. Η ΑΑΔΕ διαθέτει σαφώς διατυπωμένο όραμα, αποστολή, αξίες και στρατηγικούς στόχους, αποδίδοντας πρωταρχικό ρόλο στο ανθρώπινο δυναμικό της για την επίτευξή τους, ενώ θέτει σαν στρατηγική της προτεραιότητα την ανάπτυξη και εκπαίδευση του προσωπικού της και τη βελτίωση της επαγγελματικής και προσωπικής του ικανοποίησης. Η παρούσα εργασία αποσκοπεί να εξετάσει την αποτελεσματικότητα της ΣΔΑΠ εντός του πλαισίου της ΑΑΔΕ, μέσω της διερεύνησης των αντιλήψεων των υπαλλήλων της αναφορικά με την κατανόηση του στρατηγικού της σχεδιασμού, της ευθυγράμμισης των πρακτικών ανθρώπινου δυναμικού με τους στρατηγικούς στόχους και του επιπέδου της εν γένει εργασιακής τους ικανοποίησης. Για το σκοπό αυτό διενεργήθηκε έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου. Από την ανάλυση των ευρημάτων προέκυψε η σχετικά ελλιπής κατανόηση του στρατηγικού σχεδιασμού, ο μικρός βαθμός συμφωνίας για την ευθυγράμμιση των πρακτικών ανθρώπινου δυναμικού με τους στρατηγικούς στόχους και το μέτριο επίπεδο συνολικής ικανοποίησης. Περαιτέρω, στοιχεία όπως η διάρκεια της προϋπηρεσίας και το περίγραμμα θέσης εργασίας του προσωπικού, καταγράφηκαν ως παράγοντες που επηρεάζουν τις αντιλήψεις των υπαλλήλων.
Μ.Δ.Ε. 388
Keywords: Employees-Attitudes; Public administration; Strategic planning; Personnel management; Εργαζόμενοι-Συμπεριφορές; Δημόσιος τομέας; Στρατηγικός σχεδιασμός; Διαχείριση προσωπικού; Στρατηγική Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων; ΑΑΔΕ