Αιτιοπαθογένεια άλγους ώμου και ποιότητα ζωής αθλητών καλαθοσφαίρισης με χρήση αναπηρικού τροχήλατου - Σεφερλή, Αργυρώ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση του άλγους στον ώμο σε καλαθοσφαιριστές αθλητές με αναπηρία, που χρησιμοποιούν αναπηρικό τροχήλατο. Συνάμα ερευνάται η επίδραση του πόνου στις καθημερινές δραστηριότητες των αθλητών και στην ποιότητα ζωής τους .Στη μελέτη συμμετείχαν 26 αθλητές καλαθοσφαίρισης με αναπηρία, που χρησιμοποιούν αναπηρικό τροχήλατο. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο που περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με το είδος και το επίπεδο της αθλητικής δραστηριότητας, των ωρών προπόνησης εβδομαδιαίως, το είδος της αναπηρίας, των ετών χρησιμοποίησης αναπηρικού τροχήλατου και των ωρών καθημερινής χρήσης του αναπηρικού τροχήλατου. Επιπλέον έγινε καταγραφή των χαρακτήρων του πόνου καθώς και του επιπέδου καθημερινής λειτουργικότητας – ποιότητας ζωής με τo ερωτηματολόγιο QuickDash Score (Greek version). Παράλληλα έγινε και καταγραφή των δημογραφικών και των σωματομετρικών στοιχείων των αθλητών. Η στατιστική ανάλυση έγινε με το στατιστικό πακέτο STATA 8.0.Κατόπιν ανάλυσης των ερωτηματολογίων, καταγράφηκε πόνος στην ωμική ζώνη στο 53,8% του δείγματός μας, ενώ το 50% που είχαν επώδυνο ώμο , υπέφεραν από νυχτερινό άλγος ,γεγονός που εμπόδιζε και την νυχτερινή κατάκλιση. Σε σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού μας ( 85,7%) το άλγος παρουσίαζε εξάρσεις και υφέσεις , ενώ στο 78,57% ,ο πόνος ήταν περιστασιακός και εμφανιζόταν μόνο μετά το πέρας της προπόνησής τους. Τονίζεται δε, ότι μόνο σε ένα μικρό ποσοστό του δείγματός μας (21,42%), ο πόνος ήταν καθημερινός. Επιπλέον, βρέθηκε ότι το 64,28% των αθλητών παρουσίαζαν πόνο, ικανό να επηρεάσει την αθλητική τους απόδοση ,όμως μόνο το 35,71% αυτών κατέγραψαν πόνο ικανό να εμποδίσει τη συμμετοχή τους σε τουλάχιστον μια αθλητική διοργάνωση .Τέλος στο 21,42% των αθλητών ο πόνος αφορούσε και στους δύο ώμους σε αντίθεση με το 78,57% ,που ο πόνος εντοπιζόταν μόνο στον έναν ώμο, ενώ σημαντικό να αναφερθεί πως στο ίδιο ποσοστό (78,57%), ο πόνος δεν αφορούσε στον κυρίαρχο ώμο. Από τα αποτελέσματα προκύπτει, πως οι ώρες προπόνησης, >4,5 ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σχετίζονται σημαντικά με την εμφάνιση πόνου στην ωμική ζώνη(p<0,05) ,καθώς και οι ώρες χρήσης του αναπηρικού τροχήλατου, που αποτελεί πιθανότατα και το πιο σημαντικό παράγοντα, εμφάνισης πόνου στον ώμο. Τέλος, σχετικά με τη λειτουργικότητα του άνω άκρου, διαφαίνεται ξεκάθαρα να επηρεάζεται σε αθλητές με επώδυνο ώμο , σε αντίθεση με εκείνους που ο πόνος εμφανίζεται περιστασιακά.
Etiopathogenesis of Shoulder Pain and Quality of Life in Wheelchair Basketball Athletes.
Keywords: Καλαθοσφαίριση με αμαξίδια; Άρθρωση ώμου - Φυσιοπαθολογία; Άρθρωση ώμου - Τραυματισμοί; Ποιότητα ζωής; Πόνος; Wheelchair basketball; Shoulder Joint - Physiopathology; Shoulder Joint - Injuries; Quality of life; Pain; Άλγος- πόνος; Ωμική ζώνη; Αναπηρικό αμαξίδιο; Καλαθοσφαίριση με αμαξίδια; Ποιότητα ζωής; Λειτουργικότητα; QuickDASH; Pain; Wheelchair; Wheelchair basketball players; Shoulder pain; Active daily living; Functionality; QuickDASH