Οργάνωση και λειτουργία των δημοτικών Ν.Π.Δ.Δ. μετά την εφαρμογή του Ν. 3852/2010. Μελέτη περίπτωσης : Ν.Π.Δ.Δ Κοινωνικής Μέριμνας και Προσχολικής Αγωγής Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου με δ.τ. « Φίλιππος Καβουνίδης ». - Μουρσελά, Αρχοντούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την οργάνωση και την λειτουργία των δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ), έτσι όπως διαμορφώθηκαν μετά την εφαρμογή του ν. 3852/2010 « Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης », έχοντας ως σκοπό την διερεύνηση της συμβολής του Προγράμματος, στην βελτίωση και στον εκσυγχρονισμό τους. Ειδικότερα, κύριο μέλημα μας είναι να αναδείξουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως άλλωστε και γενικά στην δημόσια διοίκηση, δεν θα πρέπει να περιορίζονται στις διαρθρωτικές μεταβολές, αλλά να εκτείνονται στον λειτουργικό εκσυγχρονισμό, ακολουθώντας μια νέα οργανωσιακή προσέγγιση, βασισμένη σε μια ουσιαστική και τεκμηριωμένη μελέτη. Επίσης, το ζήτημα της οργανωτικής αναδιάρθρωσης, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα αυτοτελές ζήτημα αλλά θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο διοικητικών μεταρρυθμίσεων του κράτους. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τη συγγραφή της εργασίας είναι στο πλαίσιο της ποιοτικής έρευνας και περιλαμβάνει την συλλογή, μελέτη και παρουσίαση σχετικής βιβλιογραφίας, άρθρων, νομοθεσίας, έρευνας στο διαδίκτυο καθώς και την αξιοποίηση πρωτογενούς υλικού. Στο πλαίσιο της περιπτωσιολογικής μελέτης αξιοποιήθηκε η μέθοδος της δομημένης συνέντευξης σε υπαλλήλους του υπό μελέτη νομικού προσώπου, καθώς και η επιτόπια παρατήρηση.
Organization and operation of municipal public entities after application of the law 3852/2010. Case study: Public entity for Social Work and Early Childhood Education in the Municipality of Rafina – Pikermi with d.t « Filippos Kavounidis ».
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Διοίκηση και οργάνωση; Οργάνωση; Λειτουργία; Οργανωτική αναδιάρθρωση; Πρόγραμμα Καλλικράτης