Αξιολόγηση της παγκόσμιας ομοσπονδίας kick boxing (World Association of kickboxing Organization – WAKO) βάσει των κριτηρίων του Διεθνούς Βραβείου Ποιότητας Malcolm Baldrige - Λαπιώτης, Φώτιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Οι πολεμικές τέχνες στο χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα το kick boxing αποτελούν μια ολοένα διαρκώς αυξανόμενη ενασχόληση για μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Μάλιστα, στις 20 Ιουλίου 2021, η 138η Σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αποφάσισε στο Τόκιο, όπου διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, την επίσημη ένταξη του αθλήματος του kickboxing στα Ολυμπιακά αθλήματα μέσω της ομοσπονδίας της WAKO. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας έγκειται στην αποτύπωση των κριτηρίων του Διεθνούς Βραβείου Ποιότητας Malcolm Baldrige National όσον αφορά την παγκόσμια ομοσπονδία kick boxing (World Association of kickboxing Organization – WAKO). Εξετάζονται και αναλύονται όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται προκειμένου να διερευνηθεί αν η παγκόσμια ομοσπονδία kick boxing πληροί τα κριτήρια για την κατάκτηση του ανωτέρω Διεθνούς Βραβείου Ποιότητας. Αναλύεται διεξοδικά το προφίλ της ομοσπονδίας, όπου είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται και λειτουργεί ο οργανισμός, καθώς επίσης και το λειτουργικό της σύστημα, το οποίο αποτελείται από τα κριτήρια της ηγεσίας, το στρατηγικό σχεδιασμό, τη διαχείριση των πελατών, τη μέτρηση, ανάλυση και διαχείριση της γνώσης, την εστίαση στο ανθρώπινο δυναμικό, την επικέντρωση των λειτουργιών, (τα οποία αποτελούν Διαδικασίες), και τέλος τη Μέτρηση αποτελεσμάτων απόδοσης της ομοσπονδίας.
Presentation of the Baldrige Award criteria of the World Association of Kickboxing Organization – WAKO
Keywords: Πολεμικές τέχνες - Διοίκηση και οργάνωση; Κικ μπόξινγκ - Διοίκηση και οργάνωση; Κικ μπόξινγκ - Στρατηγικός σχεδιασμός; Ηγεσία; Διοίκηση ολικής ποιότητας; Martial arts - Management; kickboxing - Management; kickboxing - Strategic planning; Leadership; Total quality management; Ποιότητα; Επιχειρηματική αριστεία; Βραβείο Baldrige; Παγκόσμια Ομοσπονδία kick boxing; Quality; Business Excellence; Malcolm Baldrige National Quality Award; WAKO