«Aξιολόγηση ποιότητας των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών: Μελέτη περίπτωσης Βρεφονηπιακοί -Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Ξάνθης» - Μπαλάτση, Ανδρομάχη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Βασικός σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αξιολογήσει τις κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχονται στους μικρούς δημότες αυτής της τοπικής κοινωνίας και συγκεκριμένα του Δήμου Ξάνθης, από το Ν.Π.Δ.Δ. Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης δια μέσου των Βρεφονηπιακών – Παιδικών Σταθμών, με βάση τις αντιλήψεις, στάσεις, κρίσεις των εργαζομένων σε αυτούς. Η αναγκαιότητα αυτού του εγχειρήματος έγκειται στο γεγονός ότι στο παρελθόν δεν υπήρξε παρόμοια έρευνα, εργασία ή δημοσίευση που να αναφέρεται στον συγκεκριμένο αντικείμενο μελέτης. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να διαπιστωθεί ο βαθμός αποτελεσματικότητας και ποιότητας των παρεχομένων κοινωνικών υπηρεσιών με απώτερο στόχο να αναδειχθούν οι ανάγκες, οι παραλείψεις και δυσλειτουργίες που τυχών υπάρχουν αλλά και να διεξαχθούν συμπεράσματα και να προταθούν τρόποι επίλυσης αυτών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή των εργαζόμενων παιδαγωγών και στις 9 δομές που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Ξάνθης και συγκεκριμένα διεξήχθη σε δείγμα 40 παιδαγωγών σε 25 τάξεις, εκ των οποίων οι 19 αποτελούν νηπιακά τμήματα και οι 6 βρεφικά τμήματα. Η συγκεκριμένη έρευνα είναι έρευνα ελέγχου θεωρίας και χαρακτηρίζεται ως ποσοτική, περιγραφική, χρονικά περιορισμένη και βασίζεται στη χρήση ερωτηματολογίου κλειστού τύπου Likert 30 ερωτήσεων, με εναλλακτικές απαντήσεις. Μετά την συγκέντρωσή των ερωτηματολογίων ακλούθησε η καταγραφή τους στο στατιστικό πρόγραμμα SPSS και στη συνέχεια έγινε η επεξεργασία τους και διεξήχθησαν συμπεράσματα. Η έρευνα επίσης εμπεριέχει και βιβλιογραφική επισκόπηση.
« Evaluation of the quality of social services provided: Case study Nurseries-Kindergartens of the Municipality of Xanthi»
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Κράτος πρόνοιας; Κοινωνικές υπηρεσίες; Βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί; Δήμος Ξάνθης; Αξιολόγηση ποιότητας