Συμμετοχικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση - Λεμπέσης, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Ο βασικός στόχος της παρούσας εργασίας επικεντρώνεται στη διερεύνηση του θέματος της δημοκρατικής ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και στη διαμόρφωση των πολιτικών σε τοπικό επίπεδο. Θα γίνει διερεύνηση κατά πόσο μπορεί, η συμμετοχικότητα των πολιτών στην τοπική αυτοδιοίκηση να συμβάλει στο κοινό καλό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πλεονεκτεί σε σχέση με το κεντρικό κράτος ότι είναι και η πλησιέστερη στον πολίτη μορφή εξουσίας. Στην αρχή θα αναλυθεί η ανθρώπινη φύση και οι αιτίες που ωθούν τους ανθρώπους να δημιουργούν κοινωνίες. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναλύονται διάφορες φιλοσοφικές θεωρίες, οι οποίες προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη δύναμη που ωθεί τους ανθρώπους να συστήσουν κοινωνίες, αλλά και πώς πορεύονται μέσα σε αυτές. Στη συνέχεια, θα γίνει αναφορά στη δημοκρατία, τα μοντέλα της, την εξέλιξή της και θα γίνει μια προσπάθεια διασύνδεσης της δημοκρατίας με την τοπική αυτοδιοίκηση. Στο σημείο αυτό θα γίνει μια αναλυτική προσέγγιση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, η οποία θα περιέχει ιστορική αναδρομή, ανάλυση της σημερινής κατάστασης με φόντο και την Ε.Ε. Συνάμα, θα αναλυθεί η κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης σε διάφορες χώρες. Τέλος, θα γίνει προσπάθεια ανάλυσης συγκεκριμένων εργαλείων και μεθόδων συμμετοχικότητας των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες, όπως η διαβούλευση, το δημοψήφισμα κ.ά. προσπαθώντας να γίνει διερεύνηση του κατά πόσο η συμμετοχικότητα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των τοπικών κοινωνιών και το σταμάτημα της αποξένωσης των πολιτών από τα κοινά.
Μ.Δ.Ε. 9
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Δημοκρατία--Ελλάδα; Democracy--Greece; Πολιτική συμμετοχή; political participation; Κοινωνία των πολιτών; Civil society; Τοπική αυτοδιοίκηση; Local administration