Η ανάλυση της στρατηγικής marketing για την ανάπτυξη του ταεκβοντο στην Ελλάδα - Ζηνέλης, Θεόδωρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Το TaeKwonDo αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες πολεμικές τέχνες και ειδικότερα από το 2000 που εμφανίστηκε ως αγωνιστικό Ολυμπιακό άθλημα έχει προσελκύσει χιλιάδες άτομα. Πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα η Αμερική και η Αγγλία, έχουν επενδύσει στο κομμάτι της προώθησης και της επικοινωνίας προκειμένου να εφαρμόσουν επιτυχημένες στρατηγικές μάρκετινγκ για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος. Στην Ελλάδα, αν και υπάρχει μεγάλη προσέλευση κυρίως μικρών σε ηλικία ατόμων για την εξάσκηση του αθλήματος του TaeKwonDo, δεν υπάρχει μια οργανωμένη στρατηγική μάρκετινγκ που θα βοηθήσει στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη του αθλήματος. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου κυρίως από τις Ενώσεις TaeKwonDo της Βορείου και Νοτίου Ελλάδος (E.TA.B.E. και Ε.ΤΑ.Ν.Ε. αντίστοιχα) αλλά ακόμα βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο. Αναλύοντας κάποιες από τις επιτυχημένες στρατηγικές μάρκετινγκ που έχουν γίνει σε χώρες του εξωτερικού διαπιστώνεται ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης κυρίως σε θέματα οργάνωσης, προώθησης τόσο των αθλητών όσο και των αθλητικών δρώμενων που πραγματοποιούνται αλλά και της γενικότερης επικοινωνίας και οικονομικής ενίσχυσης. Η εύρεση χορηγών, η αξιοποίηση των αθλητών μεγάλου κύρους για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας, η προβολή μέσω των Μ.Μ.Ε. και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, η ενίσχυση σε οργανωτικά θέματα των αθλητικών σωματείων αποτελούν μερικές από τις πρακτικές προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη του TaeKwonDo στην Ελλάδα.
The marketing strategy analysis for the development of TaeKwonDo in Greece
Keywords: Αθλητικό μάρκετινγκ; Επικοινωνία; Στρατηγική μάρκετινγκ; Προώθηση; TaeKwonDo; Sports marketing; Communication; Marketing Strategy; Promotion