Στάσεις και απόψεις Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) για την χρήση των ΤΠΕ στις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) - Ιωάννα, Λιακοπούλου (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η συγκεκριμένη εργασία διερευνά τις αντιλήψεις και στάσεις των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΕΑ) αναφορικά με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στα ειδικά σχολεία. Η συγκέντρωση των πληροφοριών πραγματοποιήθηκε με εργαλείο τις ημι-δομημένες συνεντεύξεις των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες του Νομού Αργολίδας τόσο ως ειδικοί παιδαγωγοί όσο και σε τμήματα ένταξης γενικών σχολείων ή εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας διαπιστώνεται η ευρεία και συχνή αξιοποίηση των ΤΠΕ στη σχολική τάξη, όπως και οι θετικές στάσεις των ειδικών εκπαιδευτικών προς τις ψηφιακές τεχνολογίες. Επιπλέον, διαπιστώνεται η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τα τεχνολογικά μέσα και η συμβολή της τεχνολογίας στη γνωστική ανάπτυξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Στα αρνητικά συγκαταλέγονται η έλλειψη επαρκούς διδακτικού χρόνου και κυρίως τεχνολογικού εξοπλισμού των σχολικών μονάδων, ώστε να ικανοποιούνται οι ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών και να επιτελείται η εκπαιδευτική διαδικασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό
Αριθμός Εισαγωγής: 014073 cd
Keywords: Ειδική εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Διδασκαλία με την βοήθεια υπολογιστή; Παιδιά με ειδικές ανάγκες -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική τεχνολογία -- Ελλάδα; Ενταξιακή εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα; Ειδικό σχολείο; Στάσεις εκπαιδευτικών; ΤΠΕ; Special school; Teachers' attitudes; ICT