Πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα επηρέασε τους νέους ηλικίας 18 έως 35 ετών - Καραντούνη, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Ριζικές αλλαγές, οι οποίες πλέον παίρνουν μόνιμα χαρακτηριστικά έχει επιφέρει η κρίση στις συνήθειες των νέων της χώρας. Ύστερα από δέκα χρόνια ύφεσης και δραστικών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, οι Έλληνες άλλαξαν συνήθειες, επηρεάστηκαν σε κοινωνικό-ψυχολογικό επίπεδο, βιώνουν την ανασφάλεια για το αβέβαιο μέλλον και έγιναν πιο προσεκτικοί στον τρόπο που ξοδεύουν τα χρήματα τους. Τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης είναι οικονομικά, πολιτικά, θεσμικά, κοινωνικά και πολιτισμικά. Επίσης, ένα ακόμα αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης το οποίο άρχισε να αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις είναι το φαινόμενο του brain drain. Το διεθνές περιβάλλον παραμένει ρευστό και εξακολουθεί να επικρατεί έντονη αβεβαιότητα τόσο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας όσο και για την εξέλιξη της κρίσης χρέους στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Στην εργασία που ακολουθεί εξετάζονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους νέους ηλικίας 18-35ετών που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της ύφεσης που βιώνουμε. Οι επιμέρους στόχοι της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι εξής: • Να κάνουμε μία αναδρομή σε προηγούμενες κρίσεις, στην αρχή της κρίσεις στον Ελλαδικό χώρο • Να εξετάσουμε με μία πρώτη ανάγνωση τις συνέπειες που έχει επιφέρει αυτή η νέα κατάσταση στις ζωές όλων μας και • Τέλος, μέσα από την βοήθεια ενός ερωτηματολογίου, να εξάγουμε συμπεράσματα για το πώς η κρίση επηρέασε και εξακολουθεί να επηρεάζει τους νέους
Μ.Δ.Ε. 291