Η συμμετοχή των γυναικών σε αιρετές θέσεις στην ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού - Μπανά, Πολύμνια (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η παρούσα εργασία προσεγγίζει και πραγματεύεται το βαθμό συμμετοχής των γυναικών σε αιρετές θέσεις στην ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, δηλαδή σε θέσεις Δημοτικών Συμβούλων και Δημάρχων στους ελληνικούς Δήμους, οι οποίοι έχουν, συνταγματικώς και νομοθετικώς, ως βασική αποστολή τους, τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων. Ειδικότερα, η παρούσα εργασία θέτει ως κεντρικό ζήτημα την ιδιαιτέρως περιορισμένη και μειοψηφική συμμετοχή των γυναικών σε αιρετές θέσεις στη σύγχρονη ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, όπως αυτή προκύπτει ευθέως από τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στις δημοτικές εκλογές στη χώρα μας κατά το έτος 2014, σε συνδυασμό με τα συμπεράσματα της Μελέτης Περίπτωσης του Δήμου Δράμας, αντιπροσωπευτικού παραδείγματος ενός σημερινού, μεσαίου από άποψη πληθυσμού, έκτασης και δυνατοτήτων, Δήμου της ελληνικής περιφέρειας, τα οποία αναλύονται και αξιολογούνται στα πλαίσια της παρούσας εργασίας. Έτι περαιτέρω, κύριος σκοπός της εργασίας είναι, επίσης, να καταδείξει και αναλύσει τις βασικότερες αιτίες για την εν λόγω ιδιαιτέρως συρρικνωμένη συμμετοχή των γυναικών, να καταδείξει και αναλύσει την αναγκαιότητα ενίσχυσης της εν λόγω γυναικείας συμμετοχής, ως συνταγματική επιταγή, κοινωνική επιταγή, επιταγή του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας μας αλλά και επιταγή του ιδίου του θεσμού της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού καθώς και να καταδείξει και αναλύσει τους τρόπους (μέτρα και δράσεις) για την ενθάρρυνση και ενδυνάμωση της γυναικείας αυτής συμμετοχής.
The women΄s participation in elective offices in the greek Local Government of Α΄ Grade
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Γυναίκες στην πολιτική--Ελλάδα; Γυναίκες--Ελλάδα--Πολιτική δραστηριότητα; Ισότητα των Φύλων; Στερεότυπο; Φεμινισμός