Απόψεις εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας αναφορικά με τη πιλοτική εφαρμογή του νέου Προγράμματος Σπουδών Ξένων Γλωσσών στη Β' και Γ' Λυκείου - Κουλούρη, Άννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Το νέο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών για τα Αγγλικά στο Λύκειο εκπονήθηκε από το ΙΕΠ και εφαρμόστηκε πιλοτικά το έτος 2021-2022. Στην παρούσα διπλωματική εργασία διερευνήθηκαν οι απόψεις των εκπαιδευτικών που το υλοποίησαν μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων και ποιοτικής ανάλυσης των δεδομένων που συλλέχθηκαν. Ο σκοπός ήταν η καταγραφή της δυναμικής του νέου προγράμματος και η έκθεση των αδυναμιών του. Κατά την έρευνα, οι επιλεγμένοι εκπαιδευτικοί που το υλοποίησαν σε πρότυπα και πειραματικά Λύκεια αρχικά απέδωσαν μία λεπτομερή περιγραφή του προγράμματος όπως το εξέλαβαν στην πράξη. Ακολούθως, τοποθετήθηκαν σε επιμέρους άξονες όπως η στοχοθεσία, τα θετικά στοιχεία που αποκόμισαν και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Εν κατακλείδι, υπέβαλαν τις προτάσεις τους για την βελτίωσή του και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του σε ευρύτερη κλίμακα. Συμπερασματικά, το νέο πρόγραμμα σπουδών αποδεικνύεται ένα χρήσιμο και αποδοτικό εργαλείο στην φαρέτρα των εκπαιδευτικών κυρίως γιατί είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τους μαθητές και προσαρμοσμένο στις εκπαιδευτικές τους ανάγκες.
Αριθμός Εισαγωγής: 013641 cd
Keywords: Αγγλική γλώσσα -- Μελέτη και διδασκαλία (Δευτεροβάθμια) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών; Αγγλικά; Λύκειο; Θετικά στοιχεία; Αδυναμίες; Προτάσεις; Προτάσεις; Curriculum; English; Lyceum; Positive elements; Weaknesses; Suggestions