Μάρκετινγκ – μάνατζμεντ γυμναστηρίων: Η περίπτωση ίδρυσης ενός γυμναστήριου - Κούκος, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσει τις αρχές μάρκετινγκ και μάνατζμεντ των Αθλητικών Οργανισμών και τον τρόπο με τον οποίο αυτές εφαρμόζονται στην ίδρυση ενός γυμναστηρίου στα Β. προάστια της Αττικής. Με τη σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου φιλοδοξεί να ερευνήσει όλους τους παράγοντες/ μεταβλητές που αφορούν στην ίδρυση και την αποτελεσματική λειτουργία ενός γυμναστηρίου και μάλιστα κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Έγινε ανασκόπηση της σχετικής με το θέμα βιβλιογραφίας, που αφορά στην εφαρμογή των αρχών μάρκετινγκ στα γυμναστήρια, στον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις τους, την επιλογή και την εκπαίδευση του προσωπικού, την προώθηση των προϊόντων/υπηρεσιών τους, τη διαχείριση των μελών τους, τη χρήση της τεχνολογίας, τον οικονομικό τους σχεδιασμό και την αξιολόγησή τους και στη συνέχεια συντάχθηκε ένα επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο έδειξε ότι ένα γυμναστήριο μπορεί να αποδειχθεί υγιής και κερδοφόρος επιχείρηση , με την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί ένας προσεκτικός στρατηγικός σχεδιασμός και έχει δοθεί έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό (προσωπικό και πελάτες) και στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Επίσης είναι σημαντικό τα κεφάλαια που θα επενδυθούν να προέρχονται από επιδοτήσεις (π.χ. ΕΣΠΑ για νεοφυείς επιχειρήσεις) και ίδιες αποταμιεύσεις, καθώς οι εποχές είναι δύσκολες , ο ανταγωνισμός μεγάλος και η αποπληρωμή ενός τραπεζικού δανείου θα μειώνει σημαντικά τα κέρδη αυξάνοντας το άγχος.
Marketing - Management of a gym: Case study of gym establishment
Keywords: Αθλητισμός - Διοίκηση και οργάνωση; Αθλητισμός - Μάρκετινγκ; Επιχειρησιακός σχεδιασμός; Αθλητικές εγκαταστάσεις - Διοίκηση και οργάνωση; Ανθρώπινο δυναμικό; Αθλητικά κέντρα φυσικής κατάστασης - Διοίκηση και οργάνωση; Αθλητικά κέντρα φυσικής κατάστασης - Μάρκετινγκ; Sports - Management; Sports - Marketing; Business planning; Sports facilities - Management; Human resources; Physical fitness centers - Management; Physical fitness centers - Marketing; Αθλητικό μάρκετινγκ; Αθλητικό μάνατζμεντ; Αθλητικός οργανισμός; Γυμναστήριο; Επιχειρηματικό σχέδιο; Sports marketing; Sports management; Sports organization; Gym; Business plan