Θεοδώρητος Β΄ Βρεσθένης (1787-1843): Η ζωή και η δράση ενός πατριώτη επισκόπου - Καπάτου, Ολυμπία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Ο Θεοδώρητος Β΄ Βρεσθένης ανήκει στο πάνθεον των αγωνιστών που τίμησαν την πατρίδα. Γεννήθηκε στη Νεμνίτσα Αρκαδίας και σπούδασε στη Σχολή της Δημητσάνας υπό την καθοδήγηση του θείου του, Θεοδώρητου Α΄. Σε ηλικία 26 ετών αντικατέστησε τον θείο του στον επισκοπικό θρόνο. Το 1820 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και ξεκίνησε την αγωνιστική του δράση τόσο στα πεδία των μαχών όσο και στην πολιτική. Συμμετείχε στην Εθνοσυνέλευση των Καλτεζών, του Άστρους και της Τροιζήνας. Το 1841 με επιστολή του στον Όθωνα αρνήθηκε να αναλάβει τη μητρόπολη Αχαΐας και Ήλιδος. Απεβίωσε στις 25 Απριλίου 1843 εγκαταλελειμμένος στη Μονή Αγίων Ασωμάτων Πετράκη.
Keywords: Θεοδώρητος, Επίσκοπος Βρεσθένης, 1787-1843; Ελλάδα -- Ιστορία -- Αγώνας για την Ανεξαρτησία, 1821-1829; Νεμνίτσα; Επισκοπή Βρεσθένων; Τριπολιτσά; Εθνοσυνέλευση Καλτεζών; Άστρος; Τροιζήνα; Επιστολή στον Όθωνα; Μονή Πετράκη; Nemnitsa; Diocese of Vresthena; Tripolitsa; National Assembly of Kaltezes; Astros; Trizine; Letter to Otto; Petraki Monastery