Η διαμόρφωση της πορείας ευρωπαϊοποίησης μέσω της σύγκρισης και της ισομετρίας (commensurability) της εκπαίδευσης. Ανάλυση του θεσμικού λόγου υπερεθνικών οργανισμών (ΟΟΣΑ, Παγκόσμια Τράπεζα, UNESCO) - Γαλάνη, Ανδριανή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα εργασία παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους η ασκούμενη ευρωπαϊκή πολιτική επηρέασε και θα επηρεάζει στο μέλλον, την πορεία της εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό διερευνάται ο ρόλος των υπερεθνικών οργανισμών στην επίτευξη της σύγκρισης και της ισομετρίας στην εκπαίδευση προσβλέποντας στην ομοιογενή εκπαίδευση σε όλα τα κράτη-μέλη, την άμβλυνση των ανισοτήτων και την πρόσβαση των φτωχότερων κρατών-μελών στην εκπαίδευση. Για τις ανάγκες της μελέτης πραγματοποιήθηκε μελέτη νομοθετικών κειμένων, επίσημων εκθέσεων και αναφορών, καθώς και σχετικών μελετών της διεθνούς βιβλιογραφίας. Για την πληρότητα της έρευνας επιλέχθηκαν οι διεθνείς/υπερεθνικοί οργανισμοί του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της UNESCO. Πραγματοποιήθηκε ποιοτική ανάλυση περιεχομένου και ερμηνεία αποτελεσμάτων. Η ανάλυση των ποιοτικών δεδομένων έγινε μέσω θεματικής ανάλυσης κατά άξονα ενδιαφέροντος, με βάση τα ερευνητικά ερωτήματα της έρευνας. Ακολουθήθηκε η διαδικασία της κωδικοποίησης, μέσω της οποίας αναπτύχθηκαν και διατυπώθηκαν κατηγορίες μεταξύ των δεδομένων που συλλέχθηκαν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο ισχυρός αυτός οργανισμός που προστατεύει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στην πορεία της παγκοσμιοποίησης. Οι διεθνείς οργανισμοί αποτελούν τους καθοδηγητές της εκπαιδευτικής πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει το εκπαιδευτικό της όραμα υλοποιώντας τα προγράμματά της, χωρίς η πολιτική αυτή να πληγεί από την οικονομική κρίση.
Αριθμός Εισαγωγής: 012466-012467 cd
Keywords: Εκπαίδευση -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Εκπαίδευση και παγκοσμιοποίηση; Διεθνείς Οργανισμοί; Εκπαίδευση και κράτος; Εκπαίδευση; Παγκοσμιοποίηση; Διεθνείς Οργανισμοί; Δείκτες; Επιρροή; Σύγκριση; Ισομετρία; Education; Globalization; International Organizations; Indicators; Influence; Comparison; Commensurability