Τεχνητή νοημοσύνη και φυσική αγωγή: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την ενσωμάτωσή της στην εκπαιδευτική διαδικασία στην ειδική αγωγή - Τσαλαμανδρής, Αναστάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα εργασία εξετάζει τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στη διδασκαλία της φυσικής αγωγής, με ιδιαίτερη έμφαση στην ειδική αγωγή. Μέσα από ποιοτική έρευνα με ημιδομημένες συνεντεύξεις οκτώ εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διερευνώνται οι αντιλήψεις, οι εμπειρίες και οι προτάσεις τους σχετικά με την αξιοποίηση της ΤΝ στην εξατομίκευση της διδασκαλίας, την ενσωμάτωση μαθητών με αναπηρίες και τη βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ΤΝ μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά, προσφέροντας ευκαιρίες για προσβασιμότητα, ανατροφοδότηση και καινοτόμες μορφές άσκησης. Παράλληλα, αναδεικνύεται η ανάγκη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και ανάπτυξης παιδαγωγικά προσανατολισμένων εργαλείων ΤΝ. Η εργασία καταλήγει σε προτάσεις για μελλοντική εφαρμογή και έρευνα στον τομέα αυτό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια ισότιμη και τεχνολογικά ενισχυμένη εκπαιδευτική εμπειρία για όλους τους μαθητές.
Artificial Intelligence and Physical Education: Opportunities and Challenges for its Integration into the Educational Process in Special Education
Keywords: Τεχνητή νοημοσύνη; Εκπαιδευτική τεχνολογία - Ελλάδα; Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες; Φυσική αγωγή για παιδιά με ειδικές ανάγκες; Άτομα με ειδικές ανάγκες - Επίδραση των τεχνολογικών καινοτομιών στα; Καθηγητές Φυσικής Αγωγής - Εκπαίδευσή των; Άτομα με ειδικές ανάγκες - Ενσωμάτωση; Ενταξιακή εκπαίδευση; Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση; Artificial intelligence; Educational technology - Greece; Sports for people with disabilities; Physical education for children with disabilities; People with disabilities - Effect of technological innovations on; Physical education teachers - Training; Integration of people with disabilities; Inclusive education; Mainstreaming in education; Τεχνητή νοημοσύνη; Φυσική αγωγή; Ειδική αγωγή; Εκπαιδευτική τεχνολογία; Ενσωμάτωση μαθητών με αναπηρία; Artificial Intelligence; Physical Education; Special Education; Educational Technology; Inclusion of Students with Disabilities