Ο αθλητισμός και η θετική του επίδραση στην αυτοαντίληψη, στην επικοινωνία και στην ψυχολογία παιδιών με σωματικά/κινητικά προβλήματα στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - Θεολόγου, Αργυρώ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Άτομα με σωματικά/κινητικά προβλήματα θεωρούνται αυτά που χαρακτηρίζονται από μορφές μακρόχρονου ή μόνιμου χαρακτήρα αναπηρίας που βασίζονται σε βλάβες που προκαλούν δυσκολία ή/και ανικανότητα στην κίνηση. Μπορούν να διαχωριστούν με βάση το σημείο του σώματος ή και την αιτία που έχει προκληθεί. Έτσι υπάρχουν άτομα με παραπληγία, ολική και ατελής, όπου το πρόβλημα βρίσκεται από τη μέση και κάτω, ημιπληγία, όταν έχει επηρεαστεί μία πλευρά του σώματος, τετραπληγία, όταν και τα τέσσερα σωματικά άκρα έχουν επηρεαστεί, η εγκεφαλική παράλυση, οι βλάβες στο νωτιαίο μυελό. Τα κινητικά προβλήματα επηρεάζουν συναισθηματικά, κοινωνικά και ψυχολογικά τα άτομα. Στην παρούσα εργασία θα μελετηθεί η συμβολή του αθλητισμού στην βελτίωση των παιδιών με σωματικά/κινητικά προβλήματα σε θέματα αυτοαντίληψης, επικοινωνίας και ψυχολογίας. Ήδη από την αρχαιότητα έχει γινεί γνωστή η σημασία των αθλητικών δραστηριοτήτων στην σωματική και πνευματική υγεία του ανθρώπου, κάτι που συνεχίζει να υφίσταται και στα νεότερα χρόνια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προβάλλεται η ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό. Χάρη στην άθληση το άτομο είναι δυνατόν να αποκτήσει κινητικές δεξιότητες, συντονισμό κινήσεων, βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Στο ψυχολογικό τομέα, το παιδί ωφελείται, καθώς κοινωνικοποιείται και καλλιεργεί τον χαρακτήρα του. Μαθαίνει να αγωνίζεται, να διεκδικεί, να επικοινωνεί και να αποκτήσει σωματική και ψυχική ευρωστία. Η επίδραση του αθλητισμού στα παιδιά σχολικής ηλικίας με σωματικά/κινητικά προβλήματα θα μελετηθεί μέσα από βιβλιογραφικές έρευνες που υπάρχουν στο διαδίκτυο σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή, ενώ θα γίνει και έρευνα μέσα από συνεντεύξεις σε εκπαιδευτικούς γυμναστές που αναλαμβάνουν παιδιά με κινητικά προβλήματα. Μέσα από τις απαντήσεις τους αναδείχθηκε η θετική επίδραση του αθλητισμού στο επίπεδο αυτοαντίληψης, επικοινωνίας και ψυχολογίας των παιδιών με κινητικά προβλήματα και αφετέρου η ικανοποίηση των γυμναστών από την συμμετοχή των παιδιών και των εφήβων με αναπηρία σε φυσικές-αθλητικές δραστηριότητες.
Keywords: Αυτοαντίληψη στα παιδιά; Αθλητισμός - Ψυχολογικές απόψεις; Κινητικές διαταραχές στα παιδιά; Κινητική ικανότητα; Κινητική μάθηση; Επικοινωνία στον αθλητισμό; Self-esteem in children; Sports - Psychological aspects; Movement disorders in children; Motor ability; Motor learning; Communication in sports; Αθλητισμός; Αυτοαντίληψη; Κινητικά προβλήματα; ΑμεΑ; Πρωτοβάθμια; Δευτεροβάθμια; Εκπαίδευση.; Sports; Self-concept; Μobility problems; PWD; Primary; Secondary; Εducation