Όταν η δημοκρατία μετατρέπεται σε πολιτική επιρροή: Το φαινόμενο των celebrity politics στη σύγχρονη πολιτική σκηνή. - Αγγελάκη, Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Ο εναγκαλισμός της βιομηχανίας του θεάματος , των μέσων ενημέρωσης και της διασημότητας που αυτά υπαγορεύουν, με την πολιτική διαμορφώνει το φαινόμενο της πολιτικής διασημότητας (celebrity politics). Η ολοένα αυξανόμενη εμπλοκή των διασημοτήτων στη σφαίρα της πολιτικής αλλά και το αντίστροφο, η υιοθέτηση, από τους «παραδοσιακούς» πολιτικούς, στρατηγικών και συμπεριφορών που έλκουν την καταγωγή τους από την εμπορική επικοινωνία, καθίσταται ένα φαινόμενο που αναδύεται με σταθερούς ρυθμούς και δείχνει να μεταβάλλει το πολιτικό σκηνικό σε κάθε κοινωνία. Φυσικά, οι αλλαγές που σημειώνονται στις οικονομικές, κοινωνικο-πολιτιστικές και πολιτικές διεργασίες στο πέρασμα του χρόνου, προσδίδουν στο φαινόμενο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθιστώντας τη σχέση της πολιτικής και των διασημοτήτων πολύπλοκη. Το φαινόμενο αποκτά μια πιο ενδιαφέρουσα οπτική, αφενός στο βαθμό που η δημοτικότητα επηρεάζει όχι μόνο την εικόνα των πολιτικών αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο της πολιτικής, με την ευρύτερη έννοια του όρου, αφετέρου στην εξέταση του ρόλου που διαδραματίζει η πολιτική διασημότητα σε σχέση με τη φύση του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης και τη λειτουργία της σύγχρονης δημοκρατίας. Στο σύγχρονο πολυσυλλεκτικό πολιτικό βιότοπο, που χρήζει πολιτικής αναγέννησης, ο ρόλος των διασημοτήτων στα πολιτικά τεκταινόμενα είναι πιο επίκαιρος και αμφιλεγόμενος από ποτέ.
When popularity converted into political influence: The phenomenon of celebrity politics in modern political scene.
Keywords: Μέσα μαζικής ενημέρωσης; Διασημότητες; Πολιτική επιρροή; Πολιτική επικοινωνία; Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Πολιτική; Διασημότητα; Πολιτική επικοινωνία; Βιομηχανία του θεάματος