Μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης: αιτίες - παράγοντες και συνέπειες - Σκόνδρα, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως θέμα ένα φαινόμενο με το οποίο η ελληνική κοινωνία δεν έρχεται πρώτη φορά σε επαφή και αυτό δεν είναι άλλο από την μετανάστευση. Πιο συγκεκριμένα θα ασχοληθούμε με την μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, θα αναλύσουμε τα αίτια που την πυροδότησαν και τις συνέπειες που έχει για την πατρίδα μας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Θα γίνει μια σύγκριση με την μετανάστευση των Ελλήνων που πραγματοποιήθηκε τον 19ο και τον 20ο αιώνα, καθώς τότε μετανάστευαν άνθρωποι χαμηλής ειδίκευσης και εκπαίδευσης, με αυτή της σημερινής εποχής που κατά κύριο λόγο μεταναστεύουν νέοι και ειδικευμένοι επιστήμονες, οι οποίοι αναζητούν στο εξωτερικό καλύτερες συνθήκες εργασίας και τρόπο ζωής. Η βιβλιογραφική αναφορά καθώς και η έρευνα που πραγματοποιήσαμε συνδυάστηκαν για να επιτευχθεί ο προηγούμενος σκοπός. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν πως η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και άλλες χώρες του Νότου, είναι καθοριστικός παράγοντας για την φυγή πολλών νέων ανθρώπων στο εξωτερικό. Η ανασφάλεια, η ανεργία, οι πενιχροί μισθοί και οι περικοπές σε βασικούς τομείς της ζωής μας, οδήγησαν πολλούς να σκεφτούν και να υλοποιήσουν τη σκέψη της μετανάστευσης, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους. Η Ελλάδα, που δεν έχει καταφέρει ακόμα να ξεφύγει από την ύφεση και την σκληρή λιτότητα, βλέπει το παραγωγικό δυναμικό της να μεταναστεύει, προκαλώντας έτσι άσχημες επιπτώσεις, τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία της χώρας μας.
Αριθμός Εισαγωγής: 012158-012159 cd
Keywords: Έλληνες μετανάστες; Διαρροή επιστημονικού δυναμικού -- Ελλάδα; Ελλάδα -- Αποδημία και εποίκηση -- Κοινωνικές απόψεις; Ελλάδα -- Αποδημία και εποίκηση -- Κυβερνητική πολιτική; Χρηματοοικονομική κρίση -- Ελλάδα; Οικονομική κρίση; Μετανάστευση; Διαρροή επιστημονικού δυναμικού; Economic crisis; Migration; Leakage of scientific potential (brain drain)