Η τεχνική του Μανδύα του Ειδικού ως μέσο ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης σε παιδιά Δ΄ δημοτικού - Πικριδά, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει την επίδραση της τεχνικής του Μανδύα του Ειδικού στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης μαθητών μέσης σχολικής ηλικίας. Κατά το σχολικό έτος 2022 – 2023, πραγματοποιήθηκε έρευνα δράσης, αποτελούμενη από δώδεκα διδακτικές παρεμβάσεις, στους μαθητές της τάξης Δ΄ 2 του 11ου Δημοτικού Σχολείου Ελευσίνας. Αυτή η τάξη αποτέλεσε την πειραματική ομάδα της έρευνας, ενώ η Δ΄ 1 τάξη του ίδιου σχολείου αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου. Προκειμένου να επιτευχθεί πληρέστερη διερεύνηση του θέματος, εφαρμόστηκε μικτή ερευνητική προσέγγιση. Το ποσοτικό μεθοδολογικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε είναι η κλίμακα μέτρησης της αυτοεκτίμησης του Coopersmith, με την οποία πραγματοποιήθηκε έλεγχος και στις δύο ομάδες, πριν και μετά την εφαρμογή της τεχνικής στην πειραματική ομάδα. Όσον αφορά στα ποιοτικά εργαλεία, αξιοποιήθηκε η συμμετοχική παρατήρηση, ημερολόγιο καταγραφής συμβάντων, καθώς και ημερολόγιο αναστοχασμού. Χρησιμοποιήθηκε, επίσης, ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης, το οποίο συμπλήρωσαν οι μαθητές της πειραματικής ομάδας, καθώς και τεκμήρια των μαθητών. Η ανάλυση των ποσοτικών δεδομένων έδειξε ότι η πειραματική ομάδα παρουσίασε στατιστικά σημαντική διαφορά έναντι της ομάδας ελέγχου ως προς τη μεταβλητή «προσωπική προσαρμογή/αυτοεκτίμηση», ενώ δεν παρουσίασε καμία άλλη στατιστικά σημαντική διαφορά τόσο στον έλεγχο των ανεξάρτητων όσο και των εξαρτημένων δειγμάτων. Από την ανάλυση των ποιοτικών δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι τα θεμελιώδη στοιχεία του Μανδύα του Ειδικού μπορούν να επιδράσουν θετικά στην καλλιέργεια συνεργατικού κλίματος, στην ανάπτυξη ενεργητικής συμμετοχής και στην αίσθηση προσωπικής επάρκειας. Συνεπώς, ο Μανδύας του Ειδικού προτείνεται ως μία παιδαγωγική μέθοδος που έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση των μαθητών.
The Mantle of the Expert technique as a means of reinforcing self-esteem to 4th grade children
Keywords: Δραματική τέχνη; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Εκπαιδευτικό δράμα; Αυτοεκτίμηση; Μανδύας του Ειδικού; Έρευνα δράσης; Πειραματική ομάδα; Μανδύας του Εδικού, Αυτοεκτίμηση