Η φιλοσοφία για παιδιά και η δραματική τέχνη στην εκπαίδευση ως χώρος ανάπτυξης της πολυδιάστατης σκέψης στο νηπιαγωγείο. - Ιγνατίδου, Ησαΐα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Ο σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι να διαπιστωθεί εάν η Φιλοσοφία για Παιδιά και η Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση μπορούν να αποτελέσουν το χώρο στον οποίο η πολυδιάστατη σκέψη, όπως ορίστηκε από τον παιδαγωγό και φιλόσοφο Matthiew Lipman, θα καλλιεργηθεί από τους μαθητές της προσχολικής ηλικίας. Βιβλιογραφικά, συναντάμε πολλά από τα οφέλη που προσφέρει η Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση στους μαθητές, σχετικά με την κατανόηση και ερμηνεία του κόσμου, την ανάγκη για διαμόρφωση ιδεών και νοημάτων, την ικανότητα στοχασμού για θέματα κοινωνικά και προσωπικά. Το ίδιο και η Φιλοσοφία για Παιδιά, τα εργαλεία της οποίας προσφέρονται για τη σύνθεση νοημάτων που αφορούν στη ζωή, αλλά και στις θεμελιώδεις αλήθειες γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη. Εφόσον, ο ερευνητικός σκοπός της μεταπτυχιακής διατριβής είναι να κατανοηθούν τα συναισθήματα και οι ανθρώπινες συμπεριφορές που ξετυλίγονται κατά τη διάρκεια ενός κοινωνικού φαινομένου, επιλέγεται η ευέλικτη προσέγγιση της ποιοτικής έρευνας. Η καταλληλότερη ερευνητική στρατηγική σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να είναι η έρευνα δράσης, αφού η ερευνήτρια θα πάρει μέρος και η ίδια στην ερευνητική διαδικασία εμπλουτίζοντας το υλικό της με την υποκειμενική ματιά της. Το δείγμα που συμμετέχει στην έρευνα το αποτελούν οι μαθητές ηλικίας από τεσσάρων έως πέντε ετών, του ιδιωτικού νηπιαγωγείου στη Γλυφάδα My Playce. Για τη συλλογή των δεδομένων αξιοποιήθηκαν οι σημειώσεις του ημερολογίου της ερευνήτριας, οι παρατηρήσεις της πανταχού παρούσας «κριτικής φίλης», που είναι και η δασκάλα του συγκεκριμένου τμήματος και τέλος, τα τεκμήρια, δηλαδή οι προσωπικές και ομαδικές κατασκευές των μαθητών. Τα αποτελέσματα της ερευνητικής διαδικασίας απάντησαν ικανοποιητικά στο γιατί και στο πώς η πολυδιάστατη σκέψη μπορεί να αναπτυχθεί στο νηπιαγωγείο, με τη βοήθεια των τεχνικών της Δραματικής τέχνης και τα πολύτιμα εργαλεία της Φιλοσοφίας για Παιδιά.
Philosophy for Children and Drama in Education as a Space for the Development of Multidimensional Thinking in Kindergarten
Keywords: Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Εκπαιδευτικό δράμα; Προσχολική εκπαίδευση; Φιλοσοφία; Έρευνα δράσης; Ποιοτική έρευνα; Lipman; Προσχολική Εκπαίδευση, Φιλοσοφία για Παιδιά, Κοινότητα έρευνας, Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση, Πρόγραμμα Φιλοσοφία για Παιδιά, Lipman, Ποιοτική έρευνα, Έρευνας δράσης