Το Διμερές εμπόριο Ελλάδας-Τουρκίας και η επίδραση του στις μεταξύ τους σχέσεις - Ρίζος, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία θα εξετάσουμε την πορεία ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και Τουρκία τα τελευταία χρόνια και την τυχόν αλληλεπίδραση τους στις πολιτικές σχέσεις των δύο κρατών. Στην εισαγωγή αναφέρεται ο σκοπός της εργασίας, η μεθοδολογία της και το θεωρητικό της υπόβαθρο. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται μια σύντομη περιγραφή της θεωρίας του Διεθνούς εμπορίου και των ρευμάτων σκέψης που την καθόρισαν (Μερκαντιλιστές, Adam Smith, David Ricardo), στη συνέχεια αναπτύσσονται τα επιχειρήματα της φιλελεύθερης και της ρεαλιστικής σχολής σε σχέση με την επίδραση του διμερούς εμπορίου στις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια γενική περιγραφή των σχέσεων των δύο κρατών τα τελευταία χρόνια. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύονται οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, (Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, Τουρισμός, Διμερές εμπόριο το οποίο εξετάζεται αναλυτικά). Στο τέλος της εργασίας παρατίθενται τα συμπεράσματα.
Bilateral trade between Greece and Turkey and its impact on their relations
Keywords: Ελλάδα--Σχέσεις--Τουρκία; Εμπόριο; Ελλάδα--Οικονομικές σχέσεις--Τουρκία; Διεθνές εμπόριο; Διεθνές εμπόριο; Ελλάδα; Τουρκία; Τουρισμός