Ο θεσμός των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας. Απόψεις και στάσεις των εκπαιδευόμενων - Κεφάλα, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να εξεταστούν παράμετροι που σχετίζονται με τη λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, υπό την οπτική των εκπαιδευόμενων. Πιο συγκεκριμένα, διερευνώνται τα κίνητρα που ωθούν τους ενηλίκους ώστε να εγγραφούν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, οι προσδοκίες που είχαν αναπτύξει, καθώς και οι παράγοντες που παρεμποδίζουν τη φοίτησή τους στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τα παραπάνω, διεξήχθη ποιοτική έρευνα, αξιοποιώντας το ερευνητικό εργαλείο της ημιδομημένης συνέντευξης. Ειδικότερα, το δείγμα των ενηλίκων εκπαιδευόμενων που συμμετείχαν στην έρευνα, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις ανοικτού τύπου, οι οποίες είχαν διατυπωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν απαντήσεις στα ερευνητικά ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διαδικασία σχεδιασμού της έρευνας. Όσον αφορά στα βασικότερα ευρήματα, από την ανάλυση του λόγου των εκπαιδευόμενων, διαπιστώθηκε καταρχήν ότι τα κίνητρα των εκπαιδευόμενων για την εγγραφή τους στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας είναι η επαγγελματική αποκατάσταση, η βελτίωση του εισοδήματος, η γνωστική εξέλιξη αλλά και οι προσωπικοί/ συναισθηματικοί λόγοι. Επίσης, εξήχθη το συμπέρασμα ότι το βασικότερο εμπόδιο που καλούνται να προσπελάσουν οι ενήλικες εκπαιδευόμενοι είναι οι οικογενειακές και οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, οι οποίες είναι πολλές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το εμπόδιο αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί και για αυτό το λόγο οι ενήλικες συνεχίζουν να φοιτούν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Τέλος, όσον αφορά στις προσδοκίες των εκπαιδευόμενων, αφορούσαν την βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους, την διεκδίκηση μιας καλύτερης θέσης εργασίας και τη βελτίωση της εικόνας που έχουν διαμορφώσει για τον εαυτό τους. Οι παραπάνω προσδοκίες εκπληρώνονται ήδη και για το λόγο αυτό κρίνουν την επιλογή τους ως ορθή. Λέξεις κλειδιά: δια βίου εκπαίδευση, εκπαίδευση ενηλίκων, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, εκπαιδευόμενοι, κοινωνικός αποκλεισμός
Αριθμός Εισαγωγής: 013482 cd
Keywords: Σχολεία δεύτερης ευκαιρίας -- Ελλάδα; Εκπαίδευση ενηλίκων -- Ελλάδα; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα; Κοινωνικός αποκλεισμός -- Ελλάδα; Δια βίου εκπαίδευση; Εκπαίδευση ενηλίκων; Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας; Εκπαιδευόμενοι; Κοινωνικός αποκλεισμός; Lifelong learning; Adult education; Second Chance Schools; Trainees; Social exclusion