Η Διπλωματία των Αγωγών και οι Ελληνο-Βουλγαρικές Σχέσεις - Κοτρότσος, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον, εντοπίζονται πολυάριθμα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου. Όλα αυτά τα δίκτυα απαρτίζουν ένα ενεργειακό μωσαϊκό, το οποίο προβάλλει πιο πολυσύνθετο συγκριτικά με τον προηγούμενο αιώνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παγκοσμιοποίηση είναι αυτή που αύξησε και την αλληλεξάρτηση των κρατών. Πλέον, η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και η άσκηση μίας επιτυχημένης ενεργειακής πολιτικής δεν είναι κάτι μονοδιάστατο. Τουναντίον, η έννοια της ενέργειας είναι πολυδιάστατη και εμποτισμένη με το εργαλειακό στοιχείο. Αυτό αποδεικνύεται μέσω της άσκησης της διπλωματίας των αγωγών, η οποία αποτυπώνεται δια της κατασκευής διακρατικών αγωγών μεταφοράς ενεργειακών πόρων. Σε μία σύντομη επισκόπηση λοιπόν του ενεργειακού χάρτη, διακρίνονται πολλαπλά ενεργειακά έργα τα οποία επιφέρουν μεταξύ άλλων οικονομικά κρατικά οφέλη, αναβάθμιση του κρατικού ρόλου στο γεωπολιτικό περιβάλλον και βελτίωση των διακρατικών σχέσεων στο διεθνές σύστημα. Η θεωρία αυτή μπορεί να αποδειχθεί μέσω της συγκριτικής μελέτης των ελληνο-βουλγαρικών σχέσεων, στο πλαίσιο της προοπτικής συγκεκριμένων αγωγών ενός χρονικά και γεωγραφικά προσδιορισμένου ορίζοντα.
The Pipeline Diplomacy and the Greek-Bulgarian Relations
Keywords: Ενέργεια; Ενεργειακοί πόροι; Ελλάδα--Σχέσεις--Βουλγαρία; Ενεργειακή πολιτική; Ενεργειακή ασφάλεια; Ενεργειακή πολιτική; Ενεργειακή διπλωματία; Διπλωματία των αγωγών; Ελληνο-βουλγαρικές σχέσεις