Η χρησιμότητα των ΕΛΠ στα ενδιαφερόμενα μέρη - Κώστας, Χριστάκης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η διερεύνηση της χρησιμότητας που πηγάζει από την εφαρμογή των ΕΛΠ στο λογιστικό επάγγελμα. Η έρευνα βασίζεται σε πρωτογενή ποσοτική έρευνα. Τα ερευνητικά δεδομένα συγκεντρώθηκαν μέσω ερωτηματολογίου που απαρτιζόταν από ερωτήσεις κλειστού τύπου. Η αποστολή του ερωτηματολογίου έγινε διαδικτυακά μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ για την στατιστική ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό SPSS. Το ερευνητικό δείγμα απαρτίζεται από 256 Έλληνες λογιστές και συγκεντρώθηκαν μέσω της δειγματοληψία ευκολίας, σε συνδυασμό με την δειγματοληψία της χιονοστιβάδας. Σε γενικές γραμμές, τα επίπεδα της χρησιμότητάς των ΕΛΠ κρίθηκαν αρκετά υψηλά. Η λογιστική αποδοτικότητα που προκύπτει από την εφαρμογή των ΕΛΠ καταλήγει να είναι το πιο σημαντικό όφελος κατά την γνώμη των λογιστών που συμμετείχαν στην παρούσα έρευνα. Επιπρόσθετα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή των ΕΛΠ είναι η οργανωτική και ελεγκτική αποδοτικότητα που προκύπτει για τις επιχειρήσεις, καθώς επίσης και οικονομική αποδοτικότητα. Τα οφέλη που πηγάζουν από την εφαρμογή των ΕΛΠ εμφανίζουν θετική και στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ τους. Το μειονέκτημα της λογιστικής πολυπλοκότητας ισχύει σε μέτριο βαθμό για την εφαρμογή των ΕΛΠ. Η χρησιμότητα των ΕΛΠ αξιολογήθηκε υψηλότερα από τους άντρες λογιστές, καθώς επίσης και από τους λογιστές μικρότερης ηλικίας, αλλά και από αυτούς που απασχολούνται σε θέσεις μικρότερη ευθύνης, όπως το απλό υπαλληλικό προσωπικό. Τέλος, η λογιστική, οργανωτική, οικονομική και ελεγκτική αποδοτικότητα που προκύπτει για τις επιχειρήσεις, αυξάνουν τη χρησιμότητα των ΕΛΠ, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με την περίπτωση της λογιστικής πολυπλοκότητας.
The usefulness of Greek Accounting Standards to stakeholders
Μ.Δ.Ε. 57
Keywords: Λογιστική -- Ελλάδα; Λογιστική -- Πρότυπα -- Ελλάδα; Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα; Οφέλη Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων; Μειονεκτήματα Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων; Χρησιμότητα Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων; Greek Accounting Standards; Benefits of Greek Accounting Standards; Disadvantages of Greek Accounting Standards; Usefulness of Greek Accounting Standards