Μελέτη και υλοποίηση αλγορίθμων κωδικοποίησης καναλιού σε προγραμματιστικό περιβάλλον - Μαζαρακιώτης, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Σε αυτή την διπλωματική εργασία, γίνεται μια βιβλιογραφική αναφορά των αρχών της θεωρίας πληροφορίας, ξεκινώντας από την θεωρία πιθανοτήτων και τα υποκεφάλαια της όπως Πείραμα Τύχης, Δειγματικός χώρος, Γεγονότα-Σύνολα, καθώς και τα είδη των πιθανοτήτων. Στη συνέχεια αναφερόμαστε στις τυχαίες μεταβλητές και στα στοχαστικά σήματα και τέλος στις ποσότητες πληροφορίας όπως π. χ. η εντροπία. Στη συνέχεια παρουσιάζουμε το μαθηματικό υπόβαθρο των διακριτών καναλιών που περιλαμβάνουν μνήμη και αυτών που δεν περιλαμβάνουν μνήμη και γίνεται και αναφορά σε αυτά. Αφού κατανοήσουμε το διακριτό κανάλι επικοινωνίας, προχωρούμε στην κωδικοποίηση-αποκωδικοποίηση του κάνοντας βιβλιογραφική αναφορά στους κώδικες block (Γραμμικούς και κυκλικούς κώδικες block) καθώς και σε άλλους κώδικες FEC όπως οι συνελικτικοί κώδικες και οι κώδικες Turbo. Tέλος, γίνεται παρουσίαση και υλοποίηση των κωδίκων Hamming, Reed-Solomon, Viterbi και Τurbo
Study and implementation of channel coding algorithms in a programming environment
Keywords: Θεωρία Πληροφορίας, θεωρία πιθανοτήτων, τυχαίες μεταβλητές, στοχαστικά σήματα, ποσότητες πληροφορίας, εντροπία, κώδικες ανίχνευσης σφαλμάτων, κώδικες διόρθωσης σφαλμάτων κωδικοποιήσή καναλιού, κώδικες block,γραμμικοί κώδικες block, κυκλικοί κώδικες block,συνελικτικοί κώδικες, κώδικες Turbo ,κώδικες Hamming,κώδικες Reed-Solomon, αλγόριθμος Viterbi