Περιφερειακή ανάπτυξη, η περίπτωση της Ελλάδος - Τσαντάκης, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Μέσα από την παρούσα εργασία θα προσπαθήσει να γίνει μία εκτενής αναφορά για το ζήτημα της περιφερειακής ανάπτυξης. Ποίο συγκεκριμένα στην αρχή της εργασίας θα γίνει μία λεπτομερής αναφορά σε ζητήματα όπως ο ορισμός της περιφερειακής ανάπτυξης, τι ακριβώς είναι οι περιφερειακές ανισότητας και ποίος ο ρόλος τους. Επιπλέον θα εξεταστεί ο ρόλος των επιχειρήσεων στην περιφερειακή ανάπτυξη αλλά και τι εξετάζει το υπόδειγμα του βασικού τομέα. Επιπρόσθετα θα αναλυθεί και ο ρόλος της περιφερειακής πολιτικής. Αφού ολοκληρωθεί το σκέλος αυτός της εργασίας θα είναι χρήσιμο να δούμε και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιφερειακή ανάπτυξη. Ποίο συγκεκριμένα να δούμε τις διαφορές της περιφερειακής πολιτικής με την Ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική, τις επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και των ρόλο των διαρθρωτικών ταμείων. Η παρούσα εργασία θα κλείσει με μία εκτενέστερη αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδος και συγκεκριμένα στις περιφερειακές ανισότητες στην Ελλάδα, πως κατανεμήθηκαν οι δημόσιες επενδύσεις. Ακόμη θα είναι ποίο αποτελεσματικό να δούμε πως αναπτύχθηκαν οι περιφέρειες της Ελλάδας αλλά και κατά πόσο αυτή συγκλίνει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η παρούσα εργασία είναι η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και μέσω αυτής στην εξαγωγή συμπερασμάτων τα οποία θα διασταυρωθούν με την υπάρχουσα κατάσταση μέσα από το τέταρτο κεφάλαιο της εργασίας.
Μ.Δ.Ε. 62
Keywords: Περιφερειακός προγραμματισμός; Περιφερειακός προγραμματισμός -- Ελλάδα; Οικονομική; Περιφερειακή ανάπτυξη; Περιφερειακή ανάπτυξη -- Ελλάδα; Επιχειρήσεις -- Περιφερειακή ανάπτυξη