Ο επιχειρησιακός προγραμματισμός των οτα και η συμβολή του στην τοπική ανάπτυξη - η περίπτωση του δήμου Κορινθίων - Στεργιοπούλου, Αλεξάνδρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια των ραγδαίων εξελίξεων και των μεγαλεπήβολων τεχνικών εφαρμογών του 21ου αιώνα καλούνται να δώσουν ένα ισχυρό έναυσμα στην κοινωνία με σκοπό την πρόοδο και την ανάπτυξη της σε ποίκιλα επίπεδα. Οι ταχύτατες μεταβολές που συντελούνται στην σύγχρονη πραγματικότητα του Ελληνικού Δημοσίου Τομέα και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο, ενισχύουν τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη και καλούν την τοπική κοινωνία και τους ΟΤΑ να ανταποκριθούν σε νέες προκλήσεις, να επιλύσουν κρίσιμα προβλήματα και να αξιοποιήσουν διαθέσιμες ευκαιρίες. Προς την κατεύθυνση αυτή και ευθυγραμμισμένος με τις δύο βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αρχή της «εταιρικής σχέσης» και την αρχή της «επικουρικότητας», ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων θεσμοθέτησε την υποχρέωση κατάρτισης τετραετών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο που έχουν στην διάθεση τους οι Ο.Τ.Α. προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ενδογενούς ανάπτυξης και περιλαμβάνουν τους αναπτυξιακούς στόχους κάθε σύγχρονου Δήμου και τον προγραμματισμό για την υλοποίηση τους. Ο Επιχειρησιακός Προγραμματισμός αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης, δεδομένου μάλιστα ότι η έκταση και η πολυμορφία του έργου των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι δυνατό να αντιμετωπισθεί με επιτυχία χωρίς την ύπαρξη ενός σχεδίου δράσης. Στην εργασία αυτή επιχειρείται η παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης του επιχειρησιακού προγραμματισμού καθώς και η ανάλυση του ενώ έχει ως επίκεντρο τους πρωτοβάθμιους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικότερα την «μελέτη περίπτωσης του Δήμου Κορινθίων ». Η ανάπτυξη της μελέτης συνοδεύεται εκτός από το θεωρητικό πλαίσιο και από την διενέργεια έρευνας πεδίου καθώς και την αναλυτική προσέγγιση όλων των επιμέρους πτυχών για το συγκεκριμένο θέμα .
Μ.Δ.Ε. 37
Keywords: Επιχειρησιακός Προγραμματισμός -- Τοπική Αυτοδιοίκηση; Επιχειρησιακός προγραμματισμός -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Επιχειρησιακός προγραμματισμός; Δήμος Κορινθίων