Δημιουργία πληροφοριακού συστήματος για τη μέτρηση του φόρτου νοσηλευτικής φροντίδας (Nursing Activity Score - NAS) στη μονάδα εμφραγμάτων - Νίκα, Ευσταθία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος μέτρησης νοσηλευτικού φόρτου εργασίας (Nursing activities Score) που θα υπολογίζει το φόρτο νοσηλευτικής φροντίδας μειώνοντας τον χρόνο που απαιτεί η χειρόγραφη καταγραφή. Υλικό και μέθοδος: Θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων η οποία έχει ως σκοπό να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών για την μέτρηση του νοσηλευτικού φόρτου εργασίας στη μονάδα εμφραγμάτων. Η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε με την μέθοδο δημιουργίας μιας βάσης δεδομένων χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την κλίμακα του συστήματος NAS. Η βάση διαχείρισης δεδομένων της μονάδας εμφραγμάτων δημιουργήθηκε με βάση την διεθνή βιβλιογραφία μεθοδολογίας ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων. Η βάση δεδομένων αναπτύχθηκε σε περιβάλλον My SQL και σε κώδικα PHP. Αποτελέσματα: Το Σύστημα Μέτρησης του Φόρτου Νοσηλευτικής Φροντίδας πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στο πληροφοριακό σύστημα ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί το πλήθος το πληροφοριών που συλλέγονται καθημερινά και να υπολογίζει το φόρτο νοσηλευτικής φροντίδας μειώνοντας τον χρόνο που απαιτεί η χειρόγραφη καταγραφή. Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της μελέτης ενδέχεται να συμβάλουν στην καλύτερη αξιολόγηση του φόρτου εργασίας στις μονάδες, στο προσδιορισμό της βέλτιστης αναλογίας νοσηλευτή ανά ασθενή ,στην παροχή πληροφοριών οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τη λήψη αποφάσεων ώστε να οργανωθούν οι Μονάδες Εμφραγματιών, έτσι ώστε να είναι αποδοτικές, σύγχρονες και με υψηλή ποιότητα παρερχόμενης φροντίδας.
Keywords: Πληροφοριακά συστήματα -- Ιατρική; Υγεία -- Πληροφορική; Πληροφοριακά συστήματα; Φόρτος εργασίας; Μονάδα εμφραγμάτων; Κλίμακες μέτρησης του φόρτου εργασίας; NAS; Αναλογία ασθενών ανά νοσηλευτή; Βάση δεδομένων