Είκοσι (20) σημαντικές υποθέσεις που έχουν προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο Αθλητισμού (CAS) - Παπαϊωάνου, Μαριανίκα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Η διπλωματική εργασία σχετίζεται με τo Διαιτητικό Δικαστήριο Αθλητισμού, ένα δικαστήριο που εχει συσταθεί για την επίλυση διαφορών από τον χώρο του αθλητισμού. Αναφέρονται 20 υποθέσεις με θέματα που αφορούν τον αθλητικό χώρο. Το παρόν σύγγραμμα περιλαμβάνει την περίληψη και ανάλυση της κάθε υπόθεσης, τον λόγο προσφυγής αλλά και την απόφαση του Δικαστηρίου. Στην συνέχεια καταγράφονται πίνακες που αναφέρουν όλες τις υποθέσεις ανά χρονολογία και υπόθεση αλλά και σύμφωνα με τον αν απορρίφτηκαν η έγιναν δεκτές. Οι υποθέσεις είναι από τον χώρο της σκοποβολής, κολύμβησης, ποδόσφαιρου, τένις και ιππασίας και ξεκινούν από το έτος 1991 έως το 2006. Οι περισσότερες υποθέσεις κατέφυγαν στο CAS για λόγους Ντόπινγκ αλλά και είτε γιατί δεν τηρήθηκαν οι όροι συμβολαίου. Άλλοι λόγοι είναι οι μεταγραφές ποδοσφαιριστών άλλα και τυχόν αποζημιώσεις ή πληρωμές που δεν τηρήθηκαν. Όλοι αυτοί οι λόγοι αλλά και ο τρόπος εκδίκασης των υποθέσεων τις καθιστά τις πιο σημαντικές στο χώρο του αθλητισμού αλλά και του αθλητικού δικαίου. Είκοσι (20) υποθέσεις που θεωρούνται σημαντικές ,είτε γιατί επέφεραν ένα αποτέλεσμα ,είτε για το περιεχόμενο της δικογραφίας τους. Αυτές οι είκοσι (20) υποθέσεις αναφέρθηκαν σε μετέπειτα υποθέσεις και στάθηκαν σταθμός για την εξέλιξη και άλλων υποθέσεων με παρόμοιο περιεχόμενο. Στην παρούσα διπλωματική αναφέρονται όλες οι υποθέσεις που ακολούθησαν μετέπειτα την κάθε υπόθεση. Καταληκτικά παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που ανακεφαλαιώνουν την σημαντικότητα των είκοσι (20) αυτών υποθέσεων μέσα από το φάσμα όλων των υποθέσεων του Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστηρίου.
Twenty (20) important cases have applied to the Court of Arbitration for Sport (CAS)
Keywords: Αθλητισμός - Δίκαιο και νομοθεσία; Αθλήματα - Δίκαιο και νομοθεσία; Αθλητικό δίκαιο; Ντόπινγκ στον αθλητισμό - Δίκαιο και νομοθεσία; Δικογραφία; Ντόπινγκ; Αθλητισμός; Κανονισμοί; Έφεση; Brief; Doping; Sports; Regulations; Appeal