Ο Ανταγωνισμός ΗΠΑ και Κίνας υπό το Πρίσμα της Γεωοικονομίας. - Κεΐσογλου, Βαρβάρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της οικονομικής παγκοσμιοποίησης διαφαίνονται οι ενέργειες των κρατών που με γεωπολιτικά μέσα προσδοκούν να μεγιστοποιήσουν την ισχύ τους. Η γεωγραφική θέση των χωρών παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην ασφάλειά τους από κινδύνους ή απειλές, στην οικονομική και εμπορική τους ανάπτυξη με άλλα κράτη αλλά και στη χάραξη της πολιτικής τους στο διεθνές σύστημα. Ο σκοπός της Διπλωματικής Εργασίας είναι η μελέτη του ανταγωνισμού των ΗΠΑ και της Κίνας υπό το πρίσμα της γεωοικονομίας. Θα εξετάσουμε τα γεωοικονομικά δίκτυα όπως τους αγωγούς ενέργειας, το ρόλο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αλλά και τις θαλάσσιες και χερσαίες οδούς εμπορίου. Παράλληλα, θα αναφερθούμε στην Κίνα επιθυμώντας να συγκρίνουμε και να αξιολογήσουμε τον τρόπο που οι δυο μεγάλες δυνάμεις εκμεταλλεύονται τα γεωοικονομικά δεδομένα αυτών των γεωγραφικών περιοχών που σχετίζονται άμεσα με την οικονομική αλλά και πολιτική τους ισχύ. Επίσης, θα δούμε τον τρόπο με τον οποίο οι δυο αυτές μεγάλες δυνάμεις ασκούν παγκόσμια γεωπολιτική, αλλά δημιουργούν και κινδύνους στο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Τέλος, θα συγκρίνουμε και θα καταδείξουμε την πιθανή κυριαρχία μιας εκ των δύο οικονομικών δυνάμεων στα μέσα του 21ου αιώνα υπο το πρίσμα της γεωοικονομίας.
The Rivalry of USA and China Under the Prism of Geoeconomy
Keywords: Γεωπολιτική--Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής; Γεωπολιτική--Κίνα; Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής--Σχέσεις--Κίνα; Κίνα--Σχέσεις--Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής; Γεωοικονομία; Γεωπολιτική; Ηγεμονία; Ανάπτυξη Κίνας