Η Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση ως μέσο ενίσχυσης της αυτορρυθμιζόμενης μάθησης σε παιδιά σχολικής ηλικίας - Ροδοπαίου, Χριστίνα Άννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η συγκεκριμένη εργασία πραγματοποιήθηκε για να αναδείξει τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των δεξιοτήτων της αυτορρυθμιζόμενης μάθησης και της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση. Ο όρος αυτορρυθμιζόμενη μάθηση ορίζεται ως η διαδικασία μάθησης, η οποία ελέγχεται και προσανατολίζεται αποκλειστικά από τον ίδιο τον εκπαιδευόμενο. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει δεξιότητες και ικανότητες των μαθητών, που επιτρέπουν την αυτοδιαχείριση, τόσο των συναισθηματικών, όσο και των μαθησιακών τους αναγκών. Οι τεχνικές του δράματος έρχονται να ενισχύσουν τις δεξιότητες αυτές. Στην εργασία αυτή, έχοντας στόχο την υποστήριξη της παραπάνω θέσης, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε 35 μαθητές ηλικίας 9 έως 10 ετών, από τους οποίους οι 17 συμμετείχαν ως μέλη της πειραματικής ομάδας, ενώ οι άλλοι 18 ως μέλη της ομάδας ελέγχου. Η έρευνα περιλάμβανε ένα πρόγραμμα 12 συναντήσεων μεταξύ των μελών της πειραματικής ομάδας και της εμψυχώτριας. Στις παρεμβάσεις αυτές εφαρμόστηκαν παιχνίδια, ασκήσεις και δραματικές τεχνικές. Η μέτρηση των δεδομένων της έρευνας έγινε μέσω του ερωτηματολογίου Academic Self-Regulation Questionnaire (SRQ-A) των Ryan και Connell και της συμμετοχικής παρατήρησης της εμψυχώτριας. Οι συμμετέχοντες και των δύο ομάδων κλήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου πριν και μετά το πρόγραμμα παρέμβασης. Η ανάλυση των ποσοτικών δεδομένων υλοποιήθηκε με το πρόγραμμα SPSS. Μετά από τη χρήση του δείκτη Alpha για τη μέτρηση της αξιοπιστίας του ερωτηματολογίου, χρησιμοποιήθηκε το κριτήριο t για εξαρτημένα δείγματα και οι πίνακες Paired Samples Test και για τις δύο ομάδες. Η ανάλυση των ποσοτικών και των ποιοτικών δεδομένων φανέρωσε τις θετικές συνέπειες που έχουν οι δραματικές τεχνικές στην αυτορρύθμιση των μαθητών. Η πειραματική ομάδα μετά τις 12 παρεμβάσεις σημείωσε καλύτερη βαθμολογία στο ερωτηματολόγιο στις ενότητες σχετικά με τα κίνητρα, τη συναισθηματική αυτορρύθμιση και την αυτοδιαχείριση του εξωτερικού περιβάλλοντος κατά τη μάθηση. Σε γενικές γραμμές, φάνηκε πως οι μαθητές της Δ' Δημοτικού, στους οποίους εφαρμόστηκαν δραματικές τεχνικές ανέπτυξαν δεξιότητες αυτορρύθμισης, σε σύγκριση με τους μαθητές που δε συμμετείχαν στις παρεμβάσεις.
Keywords: Δραματική τέχνη; Εκπαιδευτικό δράμα; Αυτορρυθμιζόμενη μάθηση; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Ερωτηματολόγιο; Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση; Αυτορρυθμιζόμενη μάθηση; Εκπαιδευτικό δράμα; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση