Η μαθηματική παιδεία των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας - Φιλιππάκου, Χριστοφίλη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Τα μαθηματικά είναι μια καθολική γλώσσα που όλοι θα χρειαστούν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό για να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Οι διαφορετικές όμως αντιλήψεις για τα μαθηματικά έχουν επίδραση στους τρόπους με τους οποίους οι εκπαιδευτικοί προσεγγίζουν τη διδασκαλία τους. Κάποιοι βλέπουν τα μαθηματικά ως μια δυναμική επιστήμη, ενώ κάποιοι άλλοι ως στατική επιστήμη. Το ζήτημα είναι κατά πόσο οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν την κατάλληλη μαθηματική κατάρτιση και επάρκεια για τη διδασκαλία των μαθηματικών, αφού είναι οι πρώτοι που διδάσκουν στα παιδιά τα μαθηματικά και από αυτούς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η θετική ή αρνητική στάση που θα διαμορφώσουν οι μαθητές για το μάθημα. Ο βασικός σκοπός της έρευνας αφορά τη διερεύνηση της επάρκειας που αποκτούν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα Παιδαγωγικά Τμήματα και η αναγκαιότητα αναβάθμισης των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών για τα Μαθηματικά. Επιμέρους ερωτήματα είχαν στόχο να διαπιστωθεί αν η μαθηματική κατάρτιση των εκπαιδευτικών αρκεί για τη διδασκαλία των μαθηματικών, αν η διδακτική τους εμπειρία συμβάλλει στην εξέλιξή τους και στην καλύτερη προσέγγιση του γνωστικού αντικειμένου και αν η επιμόρφωση με οποιαδήποτε μορφή συμβάλλει στην επίτευξη αποτελεσματικότερης διδασκαλίας. Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της έρευνας στους περισσότερους εκπαιδευτικούς αρέσουν τα μαθηματικά, έχουν θετική στάση και επηρεάζονται πολύ από τις εμπειρίες που βίωσαν ως μαθητές και ως εκπαιδευόμενοι εκπαιδευτικοί. Νιώθουν επαρκείς για τη διδασκαλία των μαθηματικών. Αποδέχονται ότι οι επαρκείς γνώσεις για το γνωστικό αντικείμενο και τον τρόπο διδασκαλίας, η ευκολία μετάδοσης της γνώσης και η ευκολία εφαρμογής και αναλογικού συλλογισμού της γνώσης είναι καθοριστικοί παράγοντες για μια αποτελεσματική διδασκαλία. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι η μαθηματική εκπαίδευση, η διδακτική και η ύλη που παρέχεται στα Παιδαγωγικά Τμήματα είναι επαρκής, αλλά πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα γνωστικά αντικείμενα. Όσον αφορά την επιμόρφωση διαπιστώσαμε ότι οι μισοί περίπου εκπαιδευτικοί δεν έχουν κάνει επιμόρφωση. Θεωρούν ότι οι υποδειγματικές διδασκαλίες, τα σεμινάρια, και οι ομάδες δράσης βοηθούν πολύ τη διδασκαλία. Επιπρόσθετα οι συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν πως για να αγαπήσουν οι μαθητές τα μαθηματικά πρέπει πρώτα να τα αγαπήσουν οι δάσκαλοι. Οι περισσότεροι υποστήριξαν πως η πολύχρονη διδακτική εμπειρία συμβάλλει σε πιο αποτελεσματική διδασκαλία.
The mathematical education of primary school teachers
Μ.Δ.Ε. 22
Keywords: Μαθηματική παιδεία; Επιμόρφωση; Μαθηματική παιδεία; Διδακτική εμπειρία; Επιμόρφωση; Mathematical education; Teaching experience; Training