Χρηστή διακυβέρνηση στους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού - Σαλάγα, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να αναλύσει την αποτελεσματική εφαρμογή από τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού της χρηστής διακυβέρνησης, μέσα από μια ιστορική αναφορά μετάβασης των όρων διοίκησης από την κυβέρνηση, στη διακυβέρνηση και διαχρονικά στη χρηστή διακυβέρνηση. Το Συμβούλιο της Ευρώπης διαθέτει στους ΟΤΑ ένα εκτεταμένο πακέτο προτύπων, εργαλείων και μέσων για να εφαρμόζουν τη χρηστή διακυβέρνηση και 12 αρχές καλής διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο που καλύπτουν θέματα όπως αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα, ηθική συμπεριφορά,, διαφάνεια, κράτος δικαίου, χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και λογοδοσία. Μέσα από την ανάλυση των 12 ευρωπαϊκών αρχών χρηστής δημοκρατικής διακυβέρνησης και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος σήματος αριστείας (ELoGE) που απονέμεται στους δήμους που είναι πιο κοντά στην τήρηση όλων (ή των περισσότερων) αρχών, γίνεται συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ των αποτελεσμάτων των περιόδων του προγράμματος, από την οποία προκύπτει ότι οι ΟΤΑ σε γενικές γραμμές τηρούν τις αρχές, χωρίς να υπάρχει επαρκής εξωστρέφεια στον πολίτη. Επιπλέον παρέχονται προτάσεις και σχολιασμοί για τη ανάπτυξη της τήρησης των 12 αρχών για τη βελτίωση της απόδοσης και αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
Good democratic governance at local authorities
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Χρηστή διακυβέρνηση; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ευρωπαϊκές αρχές χρηστής διακυβέρνησης; Σήμα αριστείας