Πως παρουσιάζει το εβραϊκό μουσείο της Ελλάδας το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων - Μανιατάκος, Μάριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Θεματικός άξονας της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση της γενοκτονίας των Ελλήνων Εβραίων μέσα από τα σχετικά μουσεία της Ελλάδας. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να εξετάσει τον ρόλο του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας στην ανάδειξη και διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων στην σύγχρονη πραγματικότητα. Η έρευνα αφορά κυρίως τον τρόπο προσέγγισης του ανωτέρω θέματος από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας, ενώ συγκριτικά γίνεται αναφορά και στον τρόπο παρουσίασης της γενοκτονίας των Εβραίων από το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις ΗΠΑ. Η προσέγγιση του θέματος πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφικά και με τη χρήση ποιοτικής έρευνας. Σε πρώτο στάδιο κρίθηκε σκόπιμη η εξέταση του φαινομένου του αντισημιτισμού ως πολιτικό όπλο, ενώ δίνονται στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του εβραϊκού πληθυσμού σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου. Στη συνέχεια πραγματοποιείται αναλυτική αναφορά στις δράσεις και εκθέσεις που αναπτύσσει το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας, προκειμένου να αναδείξει το θέμα του Ολοκαυτώματος και τον καθοριστικό ρόλο του ως φορέα συντήρησης της συλλογικής μνήμης. Η εμβάθυνση του θέματος έγινε με την χρήση της ποιοτικής έρευνας και πιο συγκεκριμένα με τη χρήση ημι-δομημένης συνέντευξης. Οι ερωτήσεις αφορούν τον τρόπο παρουσίασης του Ολοκαυτώματος, τις δράσεις και τα προγράμματα που αναπτύσσει το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας, τους φορείς που συντελούν στην προώθηση του θέματος, αλλά και τις αντιδράσεις του κοινού μετά την επίσκεψη του χώρου.
Αριθμός Εισαγωγής: 012188-012189 cd
Keywords: Ολοκαύτωμα, Εβραϊκό (1939-1945) -- Ελλάδα; Ολοκαύτωμα, Μνημεία του -- Ελλάδα; Αντισιμιτισμός; Γενοκτονίας; Ολοκαύτωμα; Έλληνες Εβραίοι; Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας; Anti-Semitism; Genocide; Holocaust; Greeks Jews; Jewish Museum of Greece