Αντανακλάσεις του Ιακωβινισμού στην προεπαναστατική και την επαναστατημένη Ελλάδα - Μαυροειδέας, Κυριάκος-Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
H εργασία αυτή αποτελεί μια ενδελεχή ανάλυση πάνω στις αντανακλάσεις του ιακωβινισμού στην ελληνική προεπαναστατική και επαναστατημένη πραγματικότητα. Εξετάζεται όλο το ταξίδι του συγκεκριμένου ιδεολογικού αφηγήματος, από τη γένεσή του, την εξέλιξή του κυρίως στα μετεπαναστατικά χρόνια μέσω των αμφιλεγόμενων επιλογών του Ναπολέοντα αλλά και τη δαιμονοποίησή του κατά την επιστροφή της καθεστηκυίας τάξης στις ευρωπαϊκές θέσεις εξουσίας. Στην προεπαναστατική Ελλάδα οι αντικατοπτρισμοί του καταφθάνουν θολοί, κουβαλώντας τη δυναμική μιας φιλελεύθερης οικονομίας, ενώ κατά τα χρόνια της επανάστασης το αφήγημα μεταλλάσσεται μέσω της συνειδητοποίησης της κοινωνικής ετερότητας των εξεγερμένων για να αναχαιτιστεί τελικώς από τις συνέπειες της επέμβασης στο Ναβαρίνο.
Keywords: Ιακωβίνοι -- Ελλάδα -- Ιστορία; Ιακωβίνοι -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Ιακωβίνοι -- Ιστορία; Ελλάδα -- Ιστορία -- Αγώνας για την Ανεξαρτησία, 1821-1829 -- Επίδραση; Γαλλία -- Ιστορία -- Επανάσταση, 1789-1799 -- Επίδραση; Φιλελευθερισμός -- Ελλάδα; Φιλελευθερισμός -- Γαλλία; Ιακωβινισμός; Ελληνική Επανάσταση; Γαλλική Επανάσταση; Ελληνική Αναγέννηση; Φιλελευθερισμός; Φιλελληνισμός; Jacobinism; Greek Revolution; French Revolution; Greek Renaissance; Liberalism; Philhellenism