Το προφίλ των αθλητών παραολυμπαικών αγώνων μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης - Καλογεροπούλου, Κυριακή Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Σκοπός της έρευνας είναι η μελέτη του προφίλ των αθλητών Παραολυμπιακών που δημιουργούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τα ΜΜΕ έχουν καθοριστικό ρόλο στην κοινωνία, τις αξίες , τις στάσεις και τις συμπεριφορές της. Ο τρόπος που τα ΜΜΕ προβάλλουν οποιοδήποτε θέμα μπορεί να επηρεάσει το κοινό και να τροφοδοτήσει ή να εξαλείψει ορισμένα στερεότυπα. Για τα άτομα με αναπηρία παρατηρείται μία γενική χαμηλή αναφορά τους στα ΜΜΕ. Το ίδιο συμβαίνει και για τον Αθλητισμό των ΑμεΑ, που πολλές φορές υποβαθμίζεται. Ο Αθλητισμός για να αναπτυχθεί χρειάζεται τα ΜΜΕ (και το αντίστροφο). Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες (το δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικο γεγονός παγκοσμίως), δέχεται πολύ χαμηλότερη κάλυψη σε σχέση με τους Ολυμπιακούς, δείχνοντας την αξία που δίνουν στους αγώνες. Και ο τρόπος που παρουσιάζονται οι αθλητές των Παραολυμπιακών διαφέρει με αυτούς των Ολυμπιακών. Από πολλούς δε θεωρούνται “αληθινοί” αθλητές, ενώ και η ανταμοιβή τους είναι χαμηλότερη από των Ολυμπιακών, πιστεύοντας ότι η κατάκτηση μεταλλίου τους Παραολυμπιακούς είναι πιο εύκολη. Συχνή είναι η χρήση του όρου “supercrip”, κατά τον οποίο ο αθλητής πρέπει να ξεπεράσει την αναπηρία του για να πετύχει κάτι, που τελικά έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή των ΑμεΑ. Κυριαρχεί το ιατρικό μοντέλο και η προσοχή εστιάζεται πρώτα στην αναπηρία και έπειτα στην αθλητική απόδοση. Τέλος ακολουθεί μελέτη περίπτωσης για τους Παραολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου (2012), Ρίο (2016) και Τόκιο (2020 , 2021).
Mass media portrayal of paralympic athletes
Keywords: Παραολυμπιακοί αγώνες; Αθλητές; Μέσα μαζικής ενημέρωσης και αθλητισμός; Άτομα με ειδικές ανάγκες; Paralympic Games; Athletes; Mass media and sports; People with disabilities; Παραολυμπιακοί αγώνες; Αθλητές; Μέσα μαζικής ενημέρωσης; Άτομα με αναπηρία; Απεικόνιση