Εκπαιδευτικές ανισότητες: ο ρόλος της εξοικείωσης και της πρόσβασης των γονέων στις ψηφιακές τεχνολογίες - Ταμπούκου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στο να αναδείξει το φαινόμενο των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, οι οποίες συντελούνται στα σχολικά περιβάλλοντα. Στόχος της έρευνας είναι να εξεταστεί ο βαθμός της εξοικείωσης των γονέων με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και να διερευνηθεί κατά πόσο συμβάλλει η εξοικείωση των γονέων στη διαμόρφωση αυτών των ανισοτήτων. Παρατηρείται το γεγονός, ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες εισήχθησαν και εδραιώθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid19. Συνάμα, γίνεται αναφορά σε συντελεστές και παραμέτρους που προάγουν την εμφάνιση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων. Ακολούθως, παρουσιάζεται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση, η οποία έχει ως σκοπό να εξετάσει ορισμένες έρευνες που αφορούν στη σχέση σχολείου-οικογένειας και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σε συνάρτηση με τις σχολικές επιδόσεις των μαθητών. Όλα τα στοιχεία βασίζονται στον τρόπο με τον οποίο οι γονείς και οι μαθητές χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ μέσα από το σπίτι. Τέλος, θα παρουσιαστεί η έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω ενός ερωτηματολογίου, το οποίο διαμοιράστηκε σε 117 γονείς μαθητών που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία της Κορίνθου (πρωτοβάθμια εκπαίδευση). Θα παρουσιαστούν τα ευρήματα αυτής της ποσοτικής έρευνας και θα προβούμε σε ορισμένες διαπιστώσεις σχετικά με τις εκπαιδευτικές ανισότητες.
Αριθμός Εισαγωγής: 013985 cd
Keywords: Εκπαιδευτική ισότητα -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική τεχνολογία -- Ελλάδα; Σπίτι και σχολείο -- Ελλάδα; Οικογένεια -- Ελλάδα -- Κοινανιολογικές απόψεις; Τεχνολογία της πληροφορίας -- Κοινωνιολογικές απόψεις -- Ελλάδα; Εκπαίδευση εξ' αποστάσεως -- Ελλάδα; Διαδίκτυο στην εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικές ανισότητες; ΤΠΕ; Ψηφιακές τεχνολογίες; Εξοικείωση γονέων; Educational inequalities; ICT; Digital technologies; Parents' familiarity