Αθλητικές Χορηγίες Στην Ελλάδα – Διασταυρωμένη Ποιοτική Έρευνα Από Την Οπτική Των Χορηγών – 5 Περιπτώσεις Εταιρειών Με Έμφαση Στις Grassroots Αθλητικές Χορηγίες - Μερτύρης, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό την περιγραφική κατανόηση και την έρευνα της ύπαρξης ή μη κοινών τάσεων (trends) στις χορηγικές πολιτικές μεγάλων εταιρειών αναφορικά με τα αθλητικά χορηγικά προγράμματα στα οποία συμμετάσχουν στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα έγινε προσπάθεια μίας περιγραφικής κατανόησης της πολιτικής που εφαρμόζεται από την οπτική των εταιρειών/χορηγών στα εξής πεδία: Πως κατανοούν οι εταιρείες την αθλητική χορηγία και ποια είναι η προσέγγιση τους όσον αφορά τις χορηγίες στο πλαίσιο της μάρκετινγκ μίξ στρατηγικής τους, την ύπαρξη ή μη ενεργών αθλητικών χορηγικών προγραμμάτων και το εύρος που αυτά έχουν ως ποσοστό του προϋπολογισμού των μάρκετινγκ τμημάτων τους, ποια είναι τα κριτήρια/στόχοι βάση των οποίων οι αθλητικές χορηγίες επιλέγονται και κάτω από ποιους όρους αυτές υλοποιούνται, τι μέθοδοι χρησιμοποιούνται για την τιμολόγηση και την μέτρηση της αποτελεσματικότητας των αθλητικών χορηγικών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχουν, τους βασικούς λόγους μη επιτυχίας ενός χορηγικού προγράμματος. Πέραν της προσπάθειας περιγραφικής κατανόησης στα παραπάνω πεδία της γενικότερης αθλητικής χορηγικής πολιτικής των εταιρειών έγινε και προσπάθεια κατανόησης της πολιτικής τους σε ένα συγκεκριμένο πεδίο της αθλητικής χορηγίας που αφορά τις τοπικές χορηγίες (grassroots sponsorships). Για τους σκοπούς όλων των παραπάνω επιχειρήθηκε η συλλογή δευτερογενών δεδομένων μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης αναφορικά με την αθλητική χορηγία και η συλλογή πρωτογενών δεδομένων με χρήση ποιοτικής έρευνας, μέσω συνεντεύξεων στελεχών τμημάτων μάρκετινγκ των εξής πέντε εταιρειών Adidas, Zakcret, ΟΠΑΠ, Sposa Sport Group (Molten) και Gepaworld (GSA) με την χρήση κοινού ερωτηματολογίου. Τέλος επιχειρήθηκε η ανάλυση μέσω της διασταυρούμενης σύγκρισης των απαντήσεων με σκοπό την αναγνώριση ύπαρξης κοινών τάσεων στις χορηγικές πολιτικές των εταιρειών καθώς και της σύγκρισης των τάσεων αυτών με την βιβλιογραφική ανασκόπηση.
Sports Sponsorships In Greece – Cross Case Qualitative Research From The Sponsors Perspective– 5 Company Cases With Emphasis In The Grassroots Sports Sponsorships
Keywords: Αθλητική χορηγία; Αθλητισμός - Μάρκετινγκ; Αθλητισμός - Δημόσιες σχέσεις; Διαφήμιση; Sports sponsorship; Sports - Marketing; Sports - Public relations; Advertising; Αθλητικές χορηγίες; Τοπικές χορηγίες; Χορηγοί; Ελλάδα; Sports sponsorships; Grassroots; Sponsors; Greece