Η δημιουργική γραφή εργαλείο για την εκμάθηση των αφηγηματικών τρόπων στο μάθημα της νέας ελληνικής λογοτεχνίας Α’ Λυκείου - Τσιούλου, Αθανασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η δημιουργική γραφή τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ,με πολλές από τις εφαρμογές της να εντοπίζονται στο μάθημα της νέας ελληνικής λογοτεχνίας. Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της σύνδεσης και του τρόπου ενίσχυσης της εκμάθησης των αφηγηματικών τρόπων, μέσα από τη χρήση τεχνικών δημιουργικής γραφής .Αυτό εξετάζεται στα πλαίσια της διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου της λογοτεχνίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα στην Α’ τάξη του Λυκείου. Βασική επιδίωξη αποτελεί το να αναπτυχθούν οι γλωσσικές και οι κριτικές δεξιότητες των παιδιών και η διδασκαλία να γίνει πιο ενδιαφέρουσα και αποτελεσματική. Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης διπλωματικής έγκειται στο ότι εστιάζει στο μάθημα της λογοτεχνίας Α’ Λυκείου και στην εκμάθηση των αφηγηματικών τρόπων μέσω της δημιουργικής γραφής ,αντικείμενο που είναι ελλιπές όσον αφορά στην έρευνα στον Ελλαδικό χώρο. Με βάση το ερευνητικό κενό , τον ερευνητικό προβληματισμό και τα ερευνητικά ερωτήματα η εργασία δομήθηκε με βάση θεωρητικό και μεθοδολογικό μέρος. Το θεωρητικό μέρος αποτελείται από τέσσερα βασικά κεφάλαια στα οποία αναπτύσσεται η ορολογία, ο εννοιολογικός προσδιορισμός καθώς και ο θεωρητικός και ερευνητικός προσανατολισμός στο πεδίο της δημιουργικής γραφής και της αξιοποίησης της για τη διδασκαλία των αφηγηματικών τρόπων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, στο θεωρητικό μέρος παρουσιάζεται ο τρόπος διδασκαλίας των αφηγηματικών τρόπων όπως αυτός προτείνεται στα αναλυτικά προγράμματα για τις τάξεις του Λυκείου και αντιπροτείνεται η διδασκαλία τους μέσω πρωτότυπων ασκήσεων δημιουργικής γραφής . Έχουν επιλεχθεί από το σχολικό εγχειρίδιο πέντε-ενδεικτικά-κείμενα, στα οποία παρουσιάζεται η διδασκαλία των αφηγηματικών τρόπων μέσω της δημιουργικής γραφής και στο δεύτερο μέρος αυτής της εργασίας παρατίθενται έξι πρωτότυπα δημιουργικά κείμενα με αντίστοιχες ασκήσεις δημιουργικής γραφής. Στο μεθοδολογικό μέρος αναλύεται ο σχεδιασμός, η εφαρμογή και η αξιολόγηση μας έρευνας δράσης η οποία βασίστηκε στην εφαρμογή εκπαιδευτικής παρέμβασης σε τάξεις μαθητών Λυκείου και η αξιολόγησης κυρίως πραγματοποιήθηκε από την ανατροφοδότηση από τις φιλολόγους με τις οποίες συνεργαστήκαμε .Το εγχείρημα αξιολογήθηκε με βάση συλλογή ποιοτικών κυρίως δεδομένων όπως προέκυψαν από μη δομημένη παρατήρηση και τη μη δομημένη ομαδική συνέντευξη στους εκπαιδευτικούς καθώς και από την αξιολόγηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων στους μαθητές όπως προέκυψαν από τη διαδικασία της εκπαιδευτικής παρέμβασης.
Keywords: Δημιουργική γραφή; Αφηγηματικοί τρόποι; Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Τεχνικές δημιουργικής γραφής; Εκπαιδευτική παρέμβαση; Δημιουργική γραφή, αφηγηματικοί τρόποι, Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Λυκείου, τεχνικές δημιουργικής γραφής