Προσαρμοσμένο εκπαιδευτικό υλικό στη διδασκαλία γλωσσικών δεξιοτήτων σε μαθητή με γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες (ΓΝΩ.ΣΥ.ΚΟΙ.) σε Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) - Σκρεπετού, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία αποτελεί μια μελέτη περίπτωσης ενός μαθητή που φοιτά σε Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) στην περιφέρεια Πελοποννήσου, με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες, οι οποίες αποτυπώνονται σε περιβαλλοντική νοητική καθυστέρηση. Σκοπός αυτής της έρευνας είναι η ανάδειξη των αποτελεσμάτων από την προσαρμογή εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία γλωσσικών δεξιοτήτων στον συγκεκριμένο μαθητή, στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης Μεταπτυχιακού Προγράμματος σπουδών στην Ειδική Αγωγή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είναι μικτή και αποτελείται από ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Αρχικά, η συμμετοχική παρατήρηση περιέγραψε τον εν λόγω μαθητή και εστίασε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, στις δεξιότητές του, αλλά και στα αδύνατα σημεία του. Στη συνέχεια, βάσει των παρατηρήσεων, καθορίστηκαν οι διδακτικοί στόχοι, σχεδιάστηκε το διδακτικό πρόγραμμα παρέμβασης για τον μαθητή και υλοποιήθηκε, ώστε να επιτευχθούν οι διδακτικοί στόχοι που είχαν τεθεί από τον ερευνητή – εκπαιδευτικό. Έπειτα, ακολούθησε το πείραμα, το οποίο χορηγήθηκε στον ίδιο τον μαθητή από τον εκπαιδευτικό – ερευνητή κι είχε στόχο να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της διδακτικής παρέμβασης που προηγήθηκε. Δηλαδή, διερευνήθηκε κατά πόσο ο μαθητής βελτιώθηκε στην ανάγνωση και γραφή λέξεων με διπλά και τριπλά συμπλέγματα (σσφ/σσσφ) και με δίψηφα σύμφωνα και φωνήεντα. Συμπληρωματικά, μοιράστηκαν ερωτηματολόγια στους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας κι έτσι αξιολόγησαν κι αυτοί με τη σειρά τους τα αποτελέσματα της διδακτικής παρέμβασης. Με αυτόν τον τρόπο επαληθεύτηκαν τα αποτελέσματα του πειράματος. Πέραν τούτου, με τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, διερευνήθηκαν οι απόψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού υλικού που επιλέγουν να εντάξουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη σχέση αυτού με την ένταξη. Τα αποτελέσματα της έρευνας απέδειξαν πως το Στοχευμένο, Ατομικό, Δομημένο, Ενταξιακό Πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΑΔΕΠΕΑΕ) μπορεί να συμβάλλει στην κατάκτηση διδακτικών στόχων από την πλευρά του μαθητή.
Materiale didattico adattato all'insegnamento delle competenze linguistiche in alunno con difficoltà cognitive, emotive e sociali nella scuola Speciale Istruzione e formazione professionale
Customized materials in teaching language skills to students with cognitive, emotional and social difficulties in the Special Vocational Education and Training Schools
Keywords: Παιδιά με διανοητικές αναπηρίες -- Εκπαίδευση -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Παιδιά με διανοητικές αναπηρίες -- Γλώσσα – Μελέτη και διδασκαλία -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Γλωσσικές τέχνες -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νοητική καθυστέρηση; ΣΑΔΕΠΕΑΕ; Γλωσσικές δεξιότητες; Ένταξη