Η κρίση των μνημονίων και της πανδημίας στην Ελλάδα (2009-2022): Οι αλλαγές και οι επιπτώσεις στις εθνικές πολιτικές απασχόλησης της Ελλάδας (Η περίπτωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης) - Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στο επίκεντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος της παρούσας ανάλυσης τίθεται η μελέτη και η διεξοδική διερεύνηση των επιπτώσεων της Ελληνικής οικονομικής κρίσης του 2009-2019, αλλά και της πανδημίας του Covid-19 (2020-σήμερα) στις Δημόσιες πολιτικές απασχόλησης. Η ανάλυση συνεπώς εστιάζει σε δύο βασικούς άξονες ερευνητικής προσέγγισης: την οικονομική και υγειονομική κρίση, καθώς και όλα τα παράγωγα αποτελέσματα που επηρέασαν και επηρεάζουν τις υφιστάμενες πρακτικές και πολιτικές της απασχόλησης. Οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα παραμένουν μέχρι και σήμερα, από την έναρξη της κρίσης (2009), ιδιαίτερα ευάλωτες, ενώ σε αυτές ήρθε να προστεθεί και μια ακόμη πρόκληση, αυτή της υγειονομικής κρίσης. Κομβικός παράγοντας σε όλες τις προσπάθειες σταθεροποίησης των πολιτικών απασχόλησης, αλλά και αποκλιμάκωσης των υψηλών ποσοστών ανεργίας και των δεδομένων κοινωνικής και εργασιακής ανισότητας, είναι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Ο ρόλος της ΔΥΠΑ και οι δράσεις που υλοποίησε και στις δύο περιπτώσεις των κρίσεων που εξετάζονται, παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Επομένως ο ρόλος, οι δράσεις, οι διατάσεις, οι πολιτικές και τα προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ θα τεθούν επίσης αναλυτικά στο επίκεντρο της ερευνητικής ανάλυσης στην συνέχεια της ανάπτυξης που ακολουθεί.
The crisis of the memoranda and the pandemic in Greece (2009-2022): The changes and the impact on Greece's national employment policies (The case of the Public Employment Service)
Keywords: Απασχόληση--Ελλάδα; Εργασιακή πολιτική--Ελλάδα; Ανεργία--Ελλάδα; Ελληνικός Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ); Πολικές απασχόλησης; Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ); Ανεργία; Οικονομική κρίση; Πανδημία (Covid-19)