Τα νομικά και ηθικά ζητήματα στη τεχνητή αναπαραγωγή - Σακελλαράκη, Καλομοίρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τις μεθόδους της τεχνητής αναπαραγωγής και τους τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες τα υπογόνιμα ζευγάρια. Αναφέρεται διεξοδικά η διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αλλά και το ηθικό και νομικό πλαίσιο των μεθόδων αυτών κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε θεσμοθετημένες συμβάσεις. Παρατίθενται και αναλύονται χαρακτηριστικά θέματα που αφορούν τη προεμφυτευτική γενετική διάγνωση και καταγράφεται συγχρόνως η διαδικασία των συγκεκριμένων εξετάσεων αλλά και του θεσμικού νομικού πλαισίου που επικρατεί με παραπομπές σε διεθνή κείμενα. Σημειώνεται η σημασία της μεθόδου αναπαραγωγής μέσω της παρένθετης μητέρας αλλά και οι διάφοροι ηθικοί προβληματισμοί που θα μπορούσαν να μας απασχολήσουν για την όλη διαδικασία. Σχολιάζεται το ζήτημα της λειτουργίας του συστήματος των Βιοτραπεζών με χαρακτηριστικές επισημάνσεις στη χρήση των βλαστοκυττάρων και τονίζεται ιδιαιτέρως η διαδικασία της κλωνοποίησης στην ανθρώπινη αναπαραγωγή με τις αντίστοιχες ηθικές ενστάσεις. Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να παρουσιαστεί αναλυτικά και κριτικά ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας αλλά και η Ιατρική Ευθύνη στο τομέα της αναπαραγωγής τόσο στο Ποινικό όσο και στον Αστικό Κώδικα.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Φιλοσοφική Σχολή. Τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας
Keywords: Τεχνητή σπερματέγχυση στον άνθρωπο -- Ηθικές απόψεις; Τεχνητή σπερματέγχυση στον άνθρωπο -- Δίκαιο και νομοθεσία; Τεχνητή αναπαραγωγή; Νομικά ζητήματα; Ηθικά ζητήματα; Τεχνητή γονιμοποίηση; Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή